Norskt bolag lanserar egenutvecklat IFRS-verktyg i Sverige

”I vårt program finns både praktiska verktyg och teorin.”

Karina Larsen

I januari förvärvade informationsförlaget Karnov Group, med aktien på Stockholmsbörsen, norska onlinetjänsten DIBkunnskap. Nu avslöjar DIBkunnskaps vd Karina Larsen i en intervju med Revisionsvärlden att hon vill lansera bolagets egenutvecklade IFRS-verktyg på den svenska marknaden. I Norge används verktyget av hundratals revisorer och redovisningskonsulter, samt även av många ekonomichefer på IFRS-redovisande bolag.

”IFRS är ett komplext regelverk och i Norge har vi skapat det mest kompletta verktyget på marknaden. Ambitionen är att anpassa vårt norska verktyg och under 2021 lansera ett nytt svenskt IFRS-verktyg som är översiktligt och lättanvänt, komplett med checklistor”, säger Karina Larsen.

IFRS är en internationell redovisningsstandard. Behövs det någon anpassning?

”Mycket kommer att vara ren översättning. Vi vill att texterna i verktyget ska vara på både svenska och engelska. Dessutom finns många checklistor som ska anpassas eller utvecklas för Sverige.”

Vilken blir er primära målgrupp i Sverige?

”Det är alla som arbetar med IFRS, både på redovisningsbyråer och ute på bolagen, samt alla revisorer med IFRS-redovisande klienter. Vi är inte ett revisionsverktyg, men många norska revisorer arbetar efter checklistor i DIBkunnskap och exporterar dem till det revisionsverktyg de använder.”

Finns det inget likande verktyg på den svenska marknaden?

”Inte vad vi vet. Branschorganisationen FAR har IFRS-regelverket online. DIB kompletterar med checklistor i tillägg till handböcker och källmaterial. Sedan har de stora revisionsbyråerna egna verktyg, som ofta har ett ganska internationellt perspektiv. Dessutom finns en tjänst som heter e-IFRS från IFRS Foundation. Vi har ett licensavtal med dem. I vårt program finns både praktiska verktyg och teorin.”

Är er tjänst så bra att bolagen klarar sig själva, och därmed inte behöver så mycket hjälp från byråernas IFRS-specialister?

”Vi har fått frågan tidigare, men i Norge har inte detta skapat några problem. Snarare är det många specialister som uppskattar att kunden klarar den enkla redovisningen själv. Det visar sig att kunderna ändå har behov för de komplexa tjänster som specialisterna tjänar bäst på.”

Hur mycket ska tjänsten kosta?

”Det är inte bestämt. I Norge kostar en firmalicens från 25 000 kronor.”

 

Martin Hammarström

[email protected]