“Min paradgren är nog att inte passa in”

Rådek-grundaren Johan Rudengren debuterar som romanförfattare.

Auktoriserade revisorn och byråledaren Johan Rudengren debuterar som författare med ”feelgood-romanen” Uppkomlingen (Vulkan förlag). Boken handlar om lantisen och medelklassgrabben Anders Larssons klassresa. Enligt baksidestexten varvas i boken ”dråpligheter och livsglädje” med ”existentiella funderingar över alla de livsval som påverkar Anders”.

Johan Rudengren har skrivet boken på lediga stunder. Till vardags driver han kombibyrån Rådek med över 90 medarbetare på fem kontor runt Mälardalen.

När hinner du skriva?

”Mest har jag suttit i köket och skrivit om kvällarna. Inspirationen kommer ofta från saker som utspelats för längre sedan. Jag tittar inte så mycket på tv”, säger Johan Rudengren till Revisionsvärlden.

Vem ska köpa boken?

”Svårt att säga. Det är en feelgood-roman, vilket sägs tilltala kvinnor. Samtidigt är huvudpersonen en man”, säger Rudengren, som berättar att Uppkomlingen är hans tredje skrivprojekt.

”Två tidigare projekt har strandat. Den här gången fick jag ihop något jag kunde skicka in till ett förlag.”

Nu har du gjort debut som författare. Blir det fler böcker?

”Det beror på om någon köper boken. Om folk tycker att boken är läsvärd blir det kanske en del två. Hittills har jag bara fått ett fåtal recensioner.”

Johan Rudengren säger sig själv ha medelklassbakgrund och är uppvuxen på landet. Han startade karriären som lärare inom lantbruksekonomi. Han var intresserad av redovisning, vilket ledde mot revision.

Hur självbiografisk är egentligen boken?

”I början av boken, om Anders Larssons uppväxt, finns många likheter med mig själv. Men senare är det fritt fabulerande.”

Huvudpersonen ses av godsägare och advokater som en “uppkomling”. Har du själv känt sig som en outsider under din karriär som revisor?

”Ja, det har jag nog alltid gjort – i de flesta sammanhang. Min paradgren är nog att inte passa in.”

Har du kunnat använda din långa erfarenhet som revisor i skrivandet?

”Jodå. Familjekonflikter vid generationsskiften kan ibland bli situationer där närigheten får ett ansikte. Även bråk när delägare i företag ska lösas ut eller lönsamhetsbekymmer som tvingar företagare att säga upp trotjänare har inspirerat.”

Är redovisning och revision en bra bransch för klassresor?

”Det borde vara så eftersom mycket handlar om kompetens och arbetsförmåga. Och det krävs inte mycket kapital för den som vill starta en egen verksamhet. Samtidigt kommer de flesta revisorer från en akademikerbakgrund, är ganska bekväma och inte särskilt riskbenägna”, säger Johan Rudengren.

Länk till boken.

Martin Hammarström

[email protected]