Finansministern: Viktigt att näringslivet får rätt skatteråd

Finansminister Magdalena Andersson på FAR:s branschdagar.

FAR:s branschdagar fick på fredagen finbesök av finansminister Magdalena Andersson. Hon anser att revisions- och redovisningsbranschen i sin skatterådgivning har en viktig roll att medverka till att svenska företag betalar rätt skatt.

“Oavsett vilken position jag har måste man se sig i spegeln när jag borstar tänderna. Är det jag medverkar till rätt och riktigt? Det gäller oss alla – inte minst er viktiga profession”, säger Magdalena Andersson som fortsätter:

”Den här frågan är väldigt het. Om känslan i världen är att det finns en elit som tjänar bra och inte betalar så mycket skatt är vi på en farlig väg.”

Hon kommenterade även ett förslag i regeringens 10-punkts program mot skatteflykt som går ut på att den som ger företag skatteråd ska anmäla nya upplägg till Skatteverket.

”Detta är något som finns i flera länder. Tanken är att Skatteverket ska få en heads up för att se om det är OK eller inte. Sedan kommer uppläggen i många fall prövas i domstol. Man ska tänka på att detta gäller nya skatteupplägg, inte skatteupplägg i allmänhet”, säger Magdalena Andersson.

Finansministern presenterade tidigare i veckan en expansiv budget för 2018 som oppositionen kallat ”bränt valfläsk” och ”en sockerchock”.

Inför de församlade FAR-medlemmarna försvarade Magdalena Andersson budgeten. Hon anser inte att den är överdrivet expansiv utan pekar på att statsskulden fortsätter att minska och att Sverige klarade flyktingkrisen utan ökade lån. Finansministern liknade budgeten vid en Aladdinask.

”Det översta lagret använder vi till reformer, det undre lagret sparar i skafferiet till sämre tider”, säger Magdalena Andersson som fortsätter:

”Poängen med den här budgeten är att styrkan i Svensk ekonomi ska komma alla till del. Vi gör stora satsningar på kommuner och landsting, barnfamiljer och pensionärer.”

 

Martin Hammarström

[email protected]