KPMG-sponsrad innovationshubb mot tvångslikvidation

”Jag är inte säker på att vi kan stötta själva bolaget ekonomiskt”.

Kenneth Sörensen

KPMG-sponsrade innovationshubben och kontorshotellet Fintech Hub i centrala Stockholm är försatt i tvångslikvidation, skriver nyhetssajten Realtid. Revisionsvärlden skrev om hubben när den startades, se tidigare artikel. Efter drygt ett år hyser den hela 320 startups som sitter på en hel våning i kongress- och kontorskomplexet Stockholm Waterfront i city. Skälet till tvångslikvidationen är att styrelsen sedan slutet av oktober förra året den bara haft en medlem, nämligen hubbens grundare Matthew Argent. Han har varit både vd och ordförande men lämnade enligt Realtid sina poster den 16 maj, två dagar innan Bolagsverket fattade beslut om likvidation.

Hubben kom igång med stöd från bland annat KPMG.

”Vi sponsrade det ganska mycket för att se till att det blev av och för att kunna använda våra nätverk för att få igång det. Men sedan tog vi ett steg tillbaka för att se till att det blev ett oberoende bolag utan partiska intressen”, säger Kenneth Sörensen, som ansvarar för Fintech-sektorn på KPMG i Sverige, till Realtid.

Han tillägger att KPMG förutom pengar “offrade tid och resurser för att stötta satsningen” i rent goodwill-syfte.

”Jag vet inte varför det blivit så här … Jag tycker det är otroligt synd, för det är ett viktigt initiativ med tanke på hur väsentligt innovation är för finansbranschen. Vi vill att det ska leva vidare i någon form och hjälper gärna till på något sätt. Men jag är inte säker på att vi kan stötta själva bolaget ekonomiskt”, säger Kenneth Sörensen till Realtid.

Stockholm Fintech Hub AB har skulder hos kronofogden på 3,5 miljoner kronor och elva betalningsanmärkningar.

Initialt sponsrades Stockholm Fintech Hub ekonomiskt av KPMG, investeringsbolaget NFT Ventures och det kommunala PR-bolaget Invest Stockholm. Ingen av sponsorerna har dock tagit någon ägarandel i hubben. Tanken är att den ska vara oberoende och icke-vinstdrivande.

Martin Hammarström

[email protected]