KPMG säljer redovisningsdelen till IK Investment Partners

"Ny ägare kan utveckla verksamheten på ett bättre sätt”.

KPMG:s huvudkontor, Stockholm

KPMG går samma väg som PwC och säljer hela redovisningsdelen till PE-bolaget IK Investment Partners. Verksamheten med 300 redovisnings- och lönekonsulter kommer att slås ihop med PwC:s redovisningsdel under namnet Aspia. Precis som PwC väljer KPMG att fokusera helt på revision och rådgivning.

”Affären frigör resurser till strategiska satsningar inom digitalisering och rekrytering av nyckelmedarbetare. För våra medarbetare inom redovisning och löneadministration så innebär det att de får en hemvist i Aspia, ett bolag där deras verksamhet är kärnaffär, med goda förutsättningar att kompetensutveckla medarbetarna och att driva teknikutveckling inom affärsområdet. Vi är övertygade om att en ny ägare kan utveckla verksamheten på ett bättre sätt än vi”, säger KPMG:s vd Magnus Fagerstedt i ett pressmeddelande.

KPMG:s redovisningspersonal, som sitter på ett 30-tal orter, flyttar i de allra flesta fall över till Aspias/PwC:s kontor. Bara i Karlshamn och Ljungby, som saknar Aspia-/PwC-kontor, sitter KPMG-personalen kvar på sitt gamla kontor.

Köpeskillingen i affären är hemlig men den sålda verksamheten omsätter cirka 300 miljoner kronor/år. Per anställd blir det 1 Mkr, marginellt mer än i PwC:s redovisningsdel.

PwC har sagt att man på en rad småorter saknar kritisk massa efter försäljningen av Business Services och att man därför flyttar medarbetare inom revision till större orter, se tidigare artikel. Det är inte omöjligt att KPMG får samma problem vid en del av sina kontor när redovisnings- och lönekonsulterna försvinner till Aspia.

Affären är tänkt att genomföras i höst och måste först godkännas av Konkurrensverket. Med KPMG:s verksamhet kommer den nya redovisningsjätten Aspia att omsätta 1,25 miljarder, vilket gör att den troligen går om LRF Konsult som omsatte 1,1 miljarder kronor 2016. Storspelare inom outsourcing som Accountor och Azets omsatte 164 Mkr respektive 334 Mkr i sina svenska bolag samma år.

KPMG omsatte i fjol 2,4 miljarder kronor och den verksamhet som är på väg att säljas utgör ungefär 12 procent av byrån.

Revisionsvärlden följer upp med intervjuer och kommentarer under morgondagen.

Martin Hammarström

[email protected]