”Kortsiktigt vinstintresse triggar klausuler”

Sven Cristea och Dan Brännström kritiserar storbyråer i debattartikel.

DI på onsdagen

I går skrev Dagens Industri om att Grant Thornton vill gå till Högsta domstolen i den utdragna tvisten med Stefan Bengtsson, tidigare partner och chef för Grant Thorntons Eskilstunakontor, som år 2016 hoppade av till BDO och tog med en rad kunder och medarbetare.

Idag går FAR:s tidigare generalsekreterare Dan Brännström och Sven Cristea, tidigare delägare på KPMG och känd som #Tillväxtrevisorn ut med giftig kritik mot revisionsbyråerna i en debattartikel i samma tidning.

De är kritiska till byråernas lojalitetsklausuler och värvningsförbud i avtalen med både delägare och medarbetare och liknar dem vid ”livegenskap” och ”slavhandel”. Artikelförfattarna anser att byråernas ägarstrukturer är roten till det onda, eftersom de får byråerna att fokusera på ”kortsiktig lönsamhet och maximal delägarintjäning” snarare än ”näringslivs- och samhällsnytta”.

”I stället för öppenhet och konkurrensneutralitet, som branschen annars bekänner sig till, låser byråerna om sig. Långtgående och försåtliga avtal med delägare och medarbetare gör dem fastkedjade och begränsar samtidigt kundens frihet att välja revisor. När en revisor bryter sig ut och kunder vill följa med till den nya byrån väntar ibland sanktioner på miljontals kronor. Det blir ännu värre om kollegor vill följa med.

Brännström och Cristea anser att en modell som innebär att det tar 10 år eller mer att bli delägare passar dåligt för ”dagens talanger födda 1990 eller senare”.

De efterlyser ett ”annorlunda ägande” och ett ”förnyat ledarskap” i revisionsbyråerna.

”Av ägardirektiven ska det framgå att minst 50 procent av vinsten återinvesteras för utveckling av medarbetare och verksamhet. I stället för den föråldrade jakten på debiteringsgrad och tävlingen om största kundvolym ska beteenden och faktorer som konkret bidrar till kvalitet, värdeskapande och nytta mätas”, skriver de.

Brännström och Cristea anser också att storbyråerna dominerar för mycket.

”Det måste därför bli lättare att starta nya verksamheter i skuggan av Big Four (EY, Deloitte, KPMG och PwC) och andra stora byråer som Grant Thornton. I dag försvåras det av de konkurrensbegränsande klausulerna, även om det finns byråer som tillämpar dem på ett balanserat sätt”, skriver de.

Transparens: Dan Brännström är även Revisionsvärldens ordförande.

Martin Hammarström

[email protected]