Kollaps i norsk nischbank försenar nya betaltjänster

På onsdagen meddelade det norska Finansdepartementet att norska Optin Bank är satt under offentlig administration och att banken ska avvecklas. Detta efter krav från norska Finansinspektionen om att banken behövde öka kapitalet med 100 miljoner norska kronor och ersätta ledningen och styrelsen för att ”säkerställa regelefterlevnad och allmän finansiell kompetens”.

Kollapsen för nischbanken får konsekvenser för norsk-svenska affärssystemet 24SevenOffice, som handlas på Spotlight och har en ägarandel om 10 procent i banken. Tanken var att 24SevenOffice genom Optin skulle erbjuda kunderna enkla och billigare banktjänster. 24SevenBank hade även option att öka ägandet och det fanns planerar på att ändra namnet på banken till 24SevenBank, se tidigare artikel.

24Sevenoffice kommer nu att inleda en dialog med norska myndigheter och göra “allt i sin makt” för att få till en “konstruktiv lösning”. Mjukvaruföretaget har även börjat söka efter nya potentiella partners för att kunna lansera betaltjänster med en annan aktör. Hur det än blir kommer lanseringen av “fintech”-tjänsterna att försenas.

“Det är för tidigt att bedöma den slutliga förlusten för 24Sevenoffice. Detta beror på en potentiell betalning från banken, utdelning eller potentiell ersättning till 24Sevenoffice”, skriver 24SevenOffice i ett pressmeddelande.

Martin Hammarström

[email protected]