Affärssystem köper 10 procent av norsk nischbank

”Finansiella intäkter kan ha större potential än mjukvaruintäkterna".

Ståle Risa, vd 24SevenOffice

Redovisnings- och affärssystemet 24SevenOffice får ett ägande om 9,9 procent i den norska fintechbanken Optin Bank genom att investera 13,2 miljoner norska kronor i en riktad emission. Samtidigt får 24SevenOffice option på att förvärva ytterligare 10 av bolaget och kan därmed bli bankens största ägare.

I ett pressmeddelande skriver 24SevenOffice att investeringen syftar till att erbjuda enklare och billigare banktjänster åt sina 53 000 företagskunder. Man skriver att ägandet och de kommersiella samarbetsavtalen mellan bolagen kommer att underlätta ytterligare integration av exempelvis betaltjänster.

”Genom den utvidgade fintech-investeringen kommer 24SevenOffice att ta del av framtida intäkter relaterade till betaltjänster, vilket möjliggörs av PSD2-direktivet (EU:s betaltjänstdirektiv, RV:s anmärkning) … I samarbete med bland annat Optin Bank kommer vi att erbjuda mer integrerade produkter som är nära kopplade till redovisning, fakturering och annan ERP-funktionalitet. Samarbetet kommer kontinuerligt att lansera förbättrade versioner av in- och utbetalning från bank, med avstämning och uppdaterat saldo på koncernnivå. Nya tjänster planeras också, såsom kortbetalning av fakturor och möjligheten att skjuta upp betalning av fakturor”, skriver 24SevenOffice.

Bolaget hävdar att många kunder betalar mer i avgifter och transaktionskostnader till sin bank än vad de betalar för sitt affärssystem.

”Vi tror därför att intäktspotentialen från fintech och finansiella intäkter på lång sikt kan vara större än mjukvaruintäkterna. Detta trots att vi vill att samarbetet ska resultera i en kundvänlig bank som pressar priserna i förhållande till traditionella banker”, skriver 24SevenOffice.

Om 24SevenBank utnyttjar optionen och blir största ägare kan Optin Bank komma att ändra namn till 24SevenBank. Ett utnyttjande av optionen är villkorad av att Finanstilsynet i Norge godkänner att 24SevenOffice tar ett kvalificerat ägarintresse i Optin Bank.
Optin Bank är en norsk nischbank som erbjuder betalningslösningar och även inkasso. Man fick banklicens från Finanstilsynet 2017.

Martin Hammarström

[email protected]