”Jag sov kopiöst mycket de första tre månaderna”

Förre Grant Thorton-chefen Peter Bodin om livskrisen när han förlorade jobbet som Sverigechef.

DI Weekends omslag

Förre Grant Thorton-chefen Peter Bodin, idag vd för Grant Thorton international, berättar i en stort intervju i DI Weekend om hur det gick till när han förlorade jobbet som vd för den svenska verksamheten efter 16 år på posten. Enligt Bodin var det när han själv ville diskutera processen att matcha fram sin efterträdare som styrelsen oväntat svarade med att avsluta hans tjänst tidigare än han själv tänkt sig. Vd-skiftet kommunicerades i april 2016.
Enligt intervjun ville Bodin först inte tillbaka till företaget han vigt hela sitt yrkesverksamma liv åt.

”Han är vilsen, utmattad efter några extremt intensiva år, och mår dåligt – i fysisk och psykisk chock”, skriver DI Weekend.

Åtta månader senare tackar han ändå ja till att bli vd för Grant Thornton International, den globala huvudorganisationen med 53000 anställda och huvudkontor i London. De åtta månaderna mellan toppjobben gav Bodin värdefulla perspektiv.

”I dag ger jag alla i samma situation rådet att verkligen ta den där pausen. Jag kan inte sätta ett pris på hur värdefullt det var för mig”, säger Peter Bodin till DI.

Utåt sett fanns ingen schism mellan styrelsen och Bodin när hans avgång kommunicerades. Grant Thornton betonade att Bodin kvarstod som delägare. När årsredovisningen för det brutna räkenskapsåret 2015-2016 blev offentlig kunde Revisionsvärlden dock avslöja att Peter Bodin fått ett avgångsvederlag på 3 miljoner kronor i samband med att han lämnade över rodret till den nuvarande chefen Anna Johnson. I backspegeln ser Bodin att de sista åren som Sverigechef blev alltför intensiva.

”Jag hade suttit i 16 år och det hade gått otroligt bra. Men jag drev på extremt intensivt de sista två åren för att vi skulle förändra verksamheten. Jag ville inte stå still, och fick hantera mycket motstånd. Och till slut blev inte ledarskapet lika roligt. Samtidigt hamnade jag själv i något slags 50-årskris, min mamma gick bort … Till råga på allt gjorde jag också en Ironman mitt i allt detta. Så det var för mycket under en period, helt enkelt”, säger Bodin i intervjun, som enligt DI varade i sju timmar, inklusive foto.

Bodin säger att han tog styrelsens beslut att finna en ny vd ”väldigt personligt” och han under den första tiden som arbetslös mest sov och spelade golf.

”De sista två åren fanns det perioder när jag nästan inte sov någonting och jag ­mådde inte alls bra. När jag blev ledig sov jag kopiöst mycket de första tre månaderna. Allt var frustrerande och tomt, det var omtumlande att inte vara mitt inne i ett operativt ledarskap för första gången på 20 år.”

När han fick frågan från den internationella styrelsen att bli global vd var det inte självklart att tacka ja.
”Då inträffade något som var helt fantastiskt. Mina två söner satte mig i soffan och ville prata med mig. De sa ’Vi ser att du kämpar med det här beslutet, men det här är ditt jobb, vi stöttar dig även om du tycker det är jobbigt att vara borta mycket.’ För mig var det väldigt värdefullt att ha en familj som resonerar och hjälper en på det sättet.”

Peter Bodin är vald till global vd fram till 2022.

”Sedan är jag sugen på att komma tillbaka till svenskt näringsliv och dra nytta av de erfarenheter jag har fått av att leda människor över hela världen. Men det känns jätteviktigt att fundera över glädjen och nyttan med ledarskapet. Om de inte finns är det inte värt det. Jag är inte lika känslomässigt gift med Grant Thornton som jag var på mitt gamla jobb. Ledarskapet är fortfarande min stora drivkraft, men det får inte vara allt”, säger Peter Bodin till DI Weekend.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *