”Debet och kredit är inte vår framtid”, säger Matias Aphram, vd för snabbväxande Saldo Redovisning.
”Du måste göra ett statement för saker du tror på, annars ska du inte göra något alls”, säger Mattias Segerbrand, delägare och kreativ ledare på Saldo Redovisning, när Revisionsvärlden kommenterar prideflaggan ovanför kontorsentrén.
Stockholmsbyrån sitter i korsningen Folkungagatan – Renstiernas gata, en av Södermalms livligare. Här i det så kallade “SoFo” (South of Folkungagatan) har du aldrig långt till närmaste vegankrog och Vänsterpartiet fick här nästan dubbelt så många röster som Sverigedemokraterna i senaste valet.
Förgrundsfiguren Mattias Segerbrand, som grundat byrån tillsammans med sin fru Madeleine, är känd för sin frispråkighet och sitt rastlösa sätt. Vd:n Matias Aphram är något mer återhållsam under intervjun, men bara något.
”Varken Madeleine, Mattias eller jag tycker om bokföring. Debet och kredit är inte vår framtid. Det ska bort”, säger Matias Aphram.
Saldo Redovisning, som korades år 2017 till ”Årets framtidsbyrå” av FAR, var relativt tidig med att gå över till molnbaserade program. I deras framtidsvision sköter kunden och redovisningssystemen det mesta av det som redovisningskonsulten gjorde igår. Rätt riggade är det systemen, snarare än den enskilda redovisningskonsulten, som är garanten för att kundföretagets redovisning sköts rationellt, rätt och lagenligt.
”Vår roll blir att sätta upp systemen och att tolka siffrorna. Detta öppnar upp för en rad olika typer av redovisningskonsulter. Du kan specialisera dig på bransch eller vissa typer av frågor”, säger Matias Aphram.
Det gör att redovisningsbranschen måste ställa sig några frågor av närmast existentiell art. Är vi redovisningskonsulter? Bör vi vara redovisningskonsulter i framtiden?
”Vår bransch har inte lyckats besvara de frågorna. Inte jag heller. Men klart är att våra branschorganisationer ligger kvar i en redovisningskonsults värld när vi borde bli något helt annat”, säger Matias Aphram.
Ska redovisningskonsulten byta namn?
”Jag vet inte. Titeln behöver i alla fall ritas om. Kanske kan namnet vara kvar, men begreppet måste få ett annat innehåll och branschen en helt ny inriktning. Titeln måste stå för något framåtriktat, så är det inte idag”, säger Matias Aphram.
Enligt Saldo-duon låser dagens titel och auktorisation fast konsulterna i arbetssätt som gör att de har svårare att ta klivet mot rådgivarrollen.
”Många inom FAR och Srf konsulterna förstår detta, men de kan inte släppa auktoriseringen. Det gör att organisationerna bromsar branschens utveckling”, säger Mattias Segerbrand.
Är det inte viktigt att vara duktig på redovisningsregler – även för en rådgivare?
”Jag har mött så många auktoriserade redovisningskonsulter som låter titeln vara en black om foten i den egna utvecklingen. Så fort de fått titeln blir de nervösa för att inte göra fel. De tappar sin kraft som rådgivare. Dagens auktorisation är en broms”, säger Matias Aphram.
Deras kritik är lika hård mot den egna branschorganisationen FAR som den konkurrerande branschorganisationen Srf konsulterna.
”De gör samma fel bägge två. Ingen av dem tittar framåt”, säger Matias Aphram, som själv inte är auktoriserad.
”Jag har aldrig läst Reko eller REX”, erkänner han utan omsvep.
Mattias Segerbrand är auktoriserad hos Srf konsulterna, men inte längre hos FAR.
”Det betyder inte ett skvatt. Vi har aldrig haft en kund som frågat om vi är auktoriserade redovisningskonsulter”, säger Matias Aphram.
Blir du inte en bättre redovisningskonsult om du går utbildningar och blir kontrollerad av en branschorganisation?
”Bättre på vad? Att spara verifikationer?”, frågar Mattias Segerbrand retoriskt.
Tror ni inte på branschstandarderna REX och Reko?
”Nej, och jag tror inte att man är en bättre konsult för att man är auktoriserad. Vi på Saldo lever efter samma lagar och normer som auktoriserade byråer, men vi vill inte vara auktoriserade eftersom titeln inte betyder något”, säger Mattias Segerbrand.
Hur ska man som kund hitta en kunnig redovisningskonsult som hjälper hen att göra rätt, om auktorisationen inte finns?
”Man får gå på rekommendationer, så fungerar det i de flesta andra branscher. Jag är inte emot varje form av kvalitetsstämpel, men innehållet i den auktorisation vi har idag pekar inte mot framtiden. Kunderna bryr sig inte”, säger Mattias Segerbrand.
Hur skulle en ny eller uppdaterad kvalitetsstämpel kunna se ut?
”Den ska inte handla om att kunna Reko eller REX utantill, utan handla om företagandet i sig. Kanske skulle vi göra som restaurangbranschen som delar ut olika antal stjärnor eller omdömen till restauranger som gör det där lilla extra när det gäller kvalitet och service. Det skulle bli mycket mer uppriktigt och ett verkligt värdehöjande verktyg för vår bransch”, säger Mattias Segerbrand.
Är det Srf konsulterna och FAR som ska ta ansvaret för att uppdatera auktorisationen?
”Ja, de måste släppa sargen. De har försökt att lansera titeln auktoriserad redovisningskonsult i tio års tid. Nu måste de inse att det inte gav den effekt de önskade. Men det är också medlemmarna som måste visa våra branschorganisationer vad vi vill. Men om vi som medlemmar inte yttrar oss så kommer absolut ingenting att hända”, säger Mattias Segerbrand.
Srf konsulterna och FAR tjänar ju pengar på att utbilda och auktorisera redovisningskonsulter. Är det så konstigt om de slår vakt om den nuvarande auktorisationen?
”Branschorganisationerna har investerat mycket tid, pengar och prestige i auktorisationen. Många har auktoriserat sig. Självklart är det svårt att släppa”, säger Mattias Segerbrand.
Många redovisningskonsulter är oroliga för att distansera sig från handgriplig redovisning eftersom de är osäkra på kundernas betalningsvilja för rådgivning. Vill redovisningskunder verkligen köpa rådgivning?
”Någonstans måste byrån skapa behovet hos kunden. Tänk som Apple. Ingen efterfrågade en iPad förrän den fanns att köpa. Så måste även vi tänka”, säger Matias Aphram.
Enligt Saldo Redovisning har den digitala omställningen bland svenska redovisningsbyråer, och omställningen mot rådgivning, gått långsamt. Coronakrisen, med den krisrådgivning som många byråer talar om, kan dock bli en katalysator i omställningen, tror duon. Omställningen från redovisare till rådgivare ska heller inte överdramatiseras.
”Mycket av det vi kommer att hjälpa kunden med i framtiden, exempelvis skatter, kan vi redan idag. Men den konsult som inte vill eller kan kliva in och ha åsikter om kundens affär kommer inte att ha jobb i morgon”, säger Matias Aphram.
Srf konsulterna och FAR kommer inom kort att kommentera Saldos åsikter. Vad säger du om auktorisation av redovisningskonsulter? Svara på tre enkla frågor i Revisionsvärldens läsarenkät.