Hårdlandning för mjukvaruaffär

Vismas bud på konkurrenten Fortnox spricker efter motstånd från Konkurrensverket.

Det var i mars som norska Visma offentliggjorde ett rekommenderat kontantbud på NGM-noterade Fortnox om 24 kronor per aktie. Båda bolagen tillhandahåller bokförings- och ekonomiprogram för mindre företag. Efter förlängning av budet fick Visma accept från ägare som kontrollerar 68,5 procent av rösterna i Fortnox, men Konkurrensverket satte sig på tvären och hotade att stämma Visma för att få tillstånd en domstolsprövning av transaktionen.

”Sådan domstolsprövning kan ta upp till ett år att slutföra. Därför kommer det inte vara möjligt för Visma att erhålla nödvändiga myndighetstillstånd inom acceptperioden. Följaktligen har Visma beslutat att inte förlänga acceptperioden och inte fullfölja Erbjudandet”, skriver Visma i ett pressmeddelande.

Visma anser fortfarande att ett sammanslaget Fortnox/Visma hade blivit en viktig aktör på den europeiska mjukvarumarknaden med möjlighet att lyckas i konkurrensen med de globala mjukvarubolagen.

”Det står dock klart att en förlängd process för att försöka få tillstånd ett konkurrensgodkännande sannolikt skulle ta väldigt mycket längre tid med ett osäkert utfall. Visma anser att detta inte är genomförbart vare sig för Fortnox eller Visma”, skriver Visma.

Martin Hammarström

[email protected]