Grant Thornton granskar Svenska kyrkan

”Största granskningen hittills” av kritiserat projekt.

Revisionsjätten Grant Thornton har fått ett uppdrag av Svenska kyrkan att granska deras mångåriga arbete med att ta fram en ny kyrkohandbok. Det skriver Kyrkans tidning.

Enligt Staffan Holmgren som är ordförande i kyrkomötets revision så får kyrkohandboken, som kan ses som en instruktion för präster, fortfarande intern kritik trots att fler omtag gjorts och styrgruppen bytts ut.

Nu ska Grant Thornton granska direktiven, ramarna och resurstilldelningen men även finansieringen och uppföljningen. Revisionsjätten ska bland annat intervjua de inblandade i projektet och rapporten ska visa hur kyrkan hanterat kritiken som riktats mot handboken.

Slutrapport väntas ske i mitten av september. Kostnaden väntas uppgå till drygt en halv miljon kronor, den största hittills som de har beställt.

“Vi tyckte att det var viktigt att det är någon som ser detta med helt nya ögon”, säger Staffan Holmgren i en kommentar till Kyrkans tidning.

“Kyrkohandboken anger ordningen för olika gudstjänster, där varje moment har sin plats i helheten. Den ger struktur men också möjligheter till olika uttryck. Ibland behöver handboken ses över”, skriver Svensk kyrkan på sin hemsida.

De räknar med att den nya handboken kommer att kunna gälla från och med pingstdagen nästa år.

Finwire

[email protected]