Grant Thornton bryter med ryska medlemsbyrån

Bodin klipper banden ”med omedelbar effekt”.

Peter Bodin

Grant Thorntons ryska medlemsbyrå lämnar nätverket och återtar sitt gamla namn FBK. Banden klipps ”med omedelbar effekt”, vad det verkar på initiativ från nätverket som leds av svensken Peter Bodin.

Enligt City AM reviderar FBK de ryska energijättarna Gazprom och Rosatom, som båda står på USA:s och EU:s sanktionslistor som upprättats med anledning av Rysslands krig mot Ukraina. Byrån ska även ha arbetat för Rysslands centralbank. Sanktionerna tvingar många internationella konsultföretag, inklusive revisionsnätverk, att ta ställning till om de ska fortsätta att arbeta med ryska statliga klienter. Managementkonsulterna McKinsey, BCG och Bain & Company kommer enligt Consultancy inte att arbeta för ryska statliga företag. Flera internationella advokatbyråer har tagit samma beslut, rapporterar Above the Law.

Ett pressmeddelande från Grant Thornton International anger ”konflikten i Ukraina” som skäl till brytningen.

”Vi är chockade och ledsna över händelserna i Ukraina … Grant Thornton Ukraina får erbjudanden om stöd från medlemsbyråer runt om i världen och våra tankar finns hos våra ukrainska kollegor och deras familjer i denna oroliga tid”, skriver Grant Thornton International i ett pressmeddelande.

Motsvarande pressmeddelande från FKB nämner inte kriget.

FBK grundades 1990 och är enligt den egna webbplatsen en av de 10 största revisions- och rådgivningsformorna i Ryssland. De var tidigare medlemmar i byråalliansen PKF men gick med i Grant Thornton International 2014. FBK har för närvarande 21 partner, 486 anställda och leds av Sergey Shapiguzov.

Martin Hammarström

[email protected]