”Generatoraffären” ger jobb

Chans till uppdrag som oberoende granskare i Linköping.

Ur Östgöta Correspondenten

Förra veckan kunde Östgöta Correspondenten avslöja att kommunägda Tekniska verken i Linköping anlitat en mellanhand som fick 4,2 miljoner kronor för att hjälpa till att sälja en generatoranläggning. Mellanhanden agerade som en mäklare men ersattes inte som brukligt med en procentuell provision. Tekniska verken sa att de vill ha ut 1,85 miljoner euro. Allt som översteg detta skulle mäklaren få behålla. Någon upphandling av mellanhanden, en misstänkt ekobrottsling, gjordes inte och några avtal skrevs inte under de cirka 2,5 år som förhandlingarna pågick. Först när utbetalningen av pengarna skulle göras tillkom ett skriftligt avtal.

Efter rapportering i lokalpressen söker nu lekmannarevisorerna i Linköpings kommun en någon som kan göra en granskning av ”Generatoraffären”.

”Vi har bestämt att titta på de ingångna avtal som finns i den här affären som ni har skrivit om. Vi kommer också att titta på Tekniska verkens rutin när det gäller upphandling av tjänster som de gör”, säger Ann-Cathrine Hjerdt (M) som är ordförande för lekmannarevisorerna, till Corren.

Granskningen ska genomföras under vintern för att vara klar i februari-mars 2018, i god tid innan Tekniska verken håller sin bolagsstämma i vår.

Tekniska verken

Eventuellt skulle granskningen kunna göras av kommunens revisionskontor men mycket talar för att en utomstående revisionsbyrå anlitas.

Parallellt med granskningen finns en tvist om saken vid Norrköpings tingsrätt. Där har både Tekniska verken och “mäklarens” bolag blivit stämda. Tvisten gäller vem som hade rätt till de 4,2 miljoner kronor som Tekniska verken betalat ut, skriver Corren.

Martin Hammarström

[email protected]