Fortnox storägare misstänkt för insiderbrott före Vismabud

Mjukvaruföretaget Fortnox storägare och styrelseledamot Olof Hallrup häktades på lördagen på sannolika skäl misstänkt för grovt insiderbrott. Det skriver Smålandsposten.

Hallrup misstänks för grovt insiderbrott inför norska konkurrenten Vismas bud på Fortnox i fjol. De misstänkta transaktionerna skedde under perioden 8-11 mars 2016.

Strax efter, på måndagen den 14 mars 2016, lade Visma ett miljardbud på Fortnox vilket fick aktierna i NGM-bolaget att rusa kraftigt. Storaffären blev dock inte av efter att bland annat Hallrup motsatte sig affären och norrmännen drog tillbaks budet i juli samma år.

”Jag är inte särskilt imponerad av den tyngd som åklagarens utredning har. Det här handlar inte alls om vad jag tror att folk i allmänhet drar för slutsatser när någon blir misstänkt för grovt insiderbrott”, säger försvarsadvokat Staffan Bergqvist till Smålandsposten.

Olof Hallrup kallades till förhör i Växjö i onsdags och anhölls efter det. Han nekar till brott. Ytterligare tre män bosatta i Växjötrakten misstänks för brott i den misstänkta insiderhärvan. Efter Vismas förvärvsförsök har Fortnox-aktien gått starkt och handlas idag för nära 45 kronor, en uppgång på över 200 procent jämfört med kursen efter att budet drogs tillbaka. I tisdags förra veckan släppte bolaget en kvartalsrapport med det bästa resultatet hittills i företagets historia.

På måndagen bad Fortnox styrelse Olof Hallrup att, “med hänsyn till Fortnox bästa”, lämna styrelsen och sin plats i valberedningen.

 

Martin Hammarström

[email protected]