Finländska Balanco Accounting köper svensk redovisningsgrupp

Byråledaren Edith Lau vill fördubbla omsättningen i Sverige.

Edith Lau

Redovisningsentreprenören Edith Lau slår ihop sitt svenska byråbygge Metric Accounting med finländska Balanco Accounting. Tillsammans får de 70 medarbetare i Sverige och Finland. Samtidigt blir Edith Lau delägare och styrelseledamot i Balanco Group.

”Jag har sökt efter en partner med liknande värderingar”, säger Edith Lau till Revisionsvärlden.

Edith Lau tog år 2016 över LR Revision & Redovisning Sollentuna och har under några år byggt en mindre redovisningsgrupp. Efter förvärv av Mevona, med kontor i Sollentuna och i Visby, samt Stockholmsbaserade AndCounting, omsätter gruppen nu 30 Mkr. Edith Laus byrågrupp säljs nu till finska Balanco Accounting. Hon vill hålla köpeskillingen hemlig men bekräftar att den innehåller både aktier och en kontantdel.

Ofta uppger mindre byråer som sväljs av större att de vill ha stöd i digitaliseringen och automatisering, men det har inte varit någon viktig drivkraft för Edith Lau.

”Vi är ganska jämnstora i Sverige och Finland, och omsätter cirka 30 Mkr i båda länderna. Mina primära mål med affären är att få del av Balancos kunskap och expertis. Vi har en del kunder verksamma inom import och export och flera tjänsteföretag som blickar mot Finland”, säger Edith Lau.

Balanco är en relativt nystartad finländsk redovisningsgrupp med kontor Helsingfors, Vanda och Lahti. Flera av grundarna har bakgrund på den börsnoterade redovisningskoncernen Talenom. För snart ett år sedan avslöjade Revisionsvärlden att Balanco Accounting registrerat ett svenskt aktiebolag och att finländaren Antti Voittonen skulle flytta till Sverige för att etablera Balanco här.

Antti Voittonen

”Plan A är att hitta en mindre lokal redovisningsbyrå att förvärva”, sa Antti Voittonen då.

Nu blev det första svenska förvärvet en ungefär lika stor verksamhet.

”De hade kanske tänkt sig att förvärva en litet mindre byrå som de kunde sätta sin egen prägel på. Nu blir det ett mer jämbördigt samgående. Men tillväxtplanerna finns kvar. Vi hoppas kunna fördubbla omsättningen i Sverige inom tre år. Både genom organiskt tillväxt och genom fler förvärv”, säger Edith Lau.

Ni håller på att byta varumärke på de svenska verksamheterna till Metric Accounting. Varför vill ni inte heta Balanco Accounting i Sverige?

”Vi hade jobbat mycket med varumärkesfrågan och bestämt oss för Metric Accounting redan innan vi kom i kontakt med Balanco. Nu heter vi Metric Accounting i Sverige tills vidare.”

Du blir Sverigechef, vad händer med Antti Voittonen?

“Han är kvar i koncernen och kommer att ansvara för vår cross-bordertjänst. Det handlar om att hjälpa kunder att exempelvis sätta upp bolag i Finland respektive Sverige.”

Jättar som Aspia och Ludvig & Co har nordiska expansionsplaner. Hur tänker ni?

”Nu ska vi först integrera Metric Accounting och Balanco. Vi kan på sikt komma att expandera till fler länder, men kundernas behov måste få styra. Våra kunder skulle nog ha störst nytta av att vi vore på plats på kontinenten, kanske i Nederländerna eller Tyskland, säger Edith Lau.

Martin Hammarström

[email protected]