EY toppar lista över drömarbetsgivare

EY tar förstaplatsen när nordiska ekonomistudenter rankar drömarbetsgivare. Norska studenter rankar revisionsbyråer klart högre än de svenska.

Årets arbetsgivarrankning från undersökningsföretaget Universum har 38 000 ekonomi-, ingenjörs- och IT-studenter i Sverige, Norge, Danmark och Finland listat sina drömarbetsgivare. De svenska resultaten kommunicerades redan i mars. Nu har de nationella rankningarna publicerats i alla länder och Universum har av dessa kokat ner en samnordisk rankning. Det visar sig att revisionsjättarna är väsentligt mer attraktiva i övriga nordiska länder.

När svenska ekonomistudenter rankar drömarbetsgivare hamnar Google och Hennes & Mauritz i topp, medan revisionsbyråerna återfinns längre ned på listan. I den svenska rankningen är PwC i topp bland big four följt av EY, KPMG samt Deloitte på hedrande plats 24. Då klättrade Deloitte ändå två placeringar från 2015 års undersökning.

I den nordiska rankningen kvalar alla de fyra revisionsjättarna in på tio-i-topp och samtliga stärker sina positioner jämfört med fjolårets undersökning. Studenternas preferenser skiljer sig åt rejält i Norden. På den danska topplistan är Deloitte i topp av revisionsbyråerna, medan norska ekonomistudenter rankar PwC högst, tätt följt av EY. I Norge hör revisionsbyråer till de allra mest mest attraktiva arbetsgivarna medan revisionsjättarna helt hamnar utanför tio-i-topp i Finland. Revisionsvärden har tidigare även skrivit om de amerikanska Universumresultaten.

På EY i Stockholm är man stolt och glad över den nordiska förstaplaceringen.

“Vi är ju en nordisk organisation och det betyder därför särskilt mycket för oss att hela 38 000 nordiska studenter fått lista sina drömarbetsgivare … Vi hoppas och tror att vår nordiska och globala verksamhet och det integrerade sätt vi arbetar på är lockande för dagens studenter. Det brukar dock vara små marginaler i toppen och detta inspirerar oss att fortsätta vårt arbete med att kommunicera vår kultur och värderingar till framtida anställda”, skriver EY:s PR-chef Katarina Roslund till Revisionsvärlden.

Drömarbetsgivare för nordiska ekonomistudenter 2016 (2015 års siffra inom parentes)

 1. EY (2)
 2. PwC (3)
 3. L’Oréal Group (1)
 4. Nordea (4)
 5. McKinsey & Company (5)
 6. Microsoft (7)
 7. Boston Consulting Group (6)
 8. Deloitte (9)
 9. KPMG (10)
 10. Ikea (8)

Här är de svenska resultaten som kom redan i mars (2015 års siffra inom parentes)

 1. Google (1)
 2. Hennes & Mauritz (2)
 3. IKEA (3)
 4. Spotify (4)
 5. Handelsbanken (5)
 6. PwC (8)
 7. EY (6)
 8. Swedbank (7)
 9. SEB (9)
 10. Nordea (11)

Källa: Universum

Martin Hammarström

[email protected]