EY stuvar om i toppen

Jonas Svensson blir vd och Jesper Almström ordförande och Sverigechef.

Jesper Almström

Jesper Nilsson lämnar posten som vd för svenska EY efter bara ett år. I stället blir ordföranden Jonas Svensson vd efter kommande årsstämma i november. Det framgår av ett pressmeddelande.

Dessutom blir Jesper Almström ny Sverigechef (Country Managing Partner) efter Lars Weigl. Almström kliver även upp som ordförande.

Två toppchefer byts alltså ut samtidigt. Förändringarna uppges vara en konsekvens av EY:s satsning på finanssektorn. Jesper Nilsson får en ledande befattning i EY:s Financial Services Organisation och tidigare Sverigechefen Lars Weigl har tillträtt som chef för EY:s Financial Services i Norden. Sedan i somras är den nordiska Financial Services-organisationen en del av EMEIA (Europa, Mellanöstern, Indien och Afrika). Det är oklart huruvida Jesper Nilsson och Lars Weigl kommer att ingå i den nya ledningsgruppen.

”Bakgrunden är att finansbranschen påverkas i hög grad av förändringar internationellt och den nya organisationen gör det möjligt att arbeta med ett internationellt nätverk för att överföra kompetens och erfarenhet mellan länderna”, skriver EY i ett pressmeddelande.

Jonas Svensson

Jonas Svensson är auktoriserad revisor och har arbetat på EY sedan 1994. Han är huvudansvarig för flera av EY:s större revisionskunder, bland annat byggbolaget Skanska. Svensson har tidigare varit ordförande i branschorganisationen FAR och är medlem i FAR:s styrelse sedan 2013.

Jesper Almström tillträdde som Sverigechef den 14 september. Jesper är chef för Transaction Advisory Services i Norden och har arbetat på EY sedan 2001. Han har en bakgrund som revisor men har de senaste 20 åren fokuserat på M&A och Private Equity samt varit verksam i Norden och London.

”Jesper har varit rådgivare till ledande europeiska Private Equity-fonder i en mängd olika transaktioner och är huvudansvarig för flera av EY:s större Private Equity-kunder. Under Jespers ledning har EY:s nordiska transaktionsverksamhet haft stark tillväxt och befäst sin ledande ställning på marknaden”, skriver EY i pressmeddelandet.

Jesper Almström är idag ledamot i den nordiska ledningen, men inte i styrelsen. Nu föreslås han väljas till styrelseledamot och styrelseordförande vid årsstämman den 15 november. Jonas Svensson är ordförande fram till årsstämman och föreslås därefter kvarstå som ledamot i styrelsen.

Martin Hammarström

[email protected]