EY i konflikt med tidigare delägare

Stäms i Storbritannien för att ha tystat ner guldskandal.

Amjad Rihan

EY är i konflikt med den tidigare delägare Amjad Rihan som anser sig ha larmat om oegentligheter i samband med en revision av ett guldhandelsbolag. Nu stämmer visselblåsaren sin tidigare byrå vid en brittisk domstol, skriver The Guardian.

Amjad Rihan arbetade vid EY i Bahrein och var ansvarig för Sustainability Services Middle East & North Africa. Det var under revisionen av Dubai-baserade Kaloti group som han upptäckte en rad oegentligheter som han kallat ”skrämmande, omoraliska och djupt oetiska”.

Amjad Rihan, nu bosatt i Storbritannien, hävdar att Kaloti importerat 5 ton guld från Marocko i form av guldtackor och som varit inbakat i silver för att kunna kringgå begränsningar inom guldexport. Företaget ska också ha importerat 57 ton guld från Sudan utan att göra bakgrundskontroll för att verifiera att råvaran inte kom från en så kallad konfliktzon. De icke verifierade pengaflöden ska ha uppgått till 5 miljarder dollar, vilket motsvarade omkring 45 procent av Kalotis omsättning år 2012.

När Rihan signalerade att det inte stod rätt till ska han ha plockats bort i rollen som revisor, enligt domstolsinlagor i Storbritannien som The Guardian har tagit del av. Istället plockade man in annan personal in som ska ha skrivit om revisionsberättelse och compliance-rapport så att de intygar att Kaloti group uppfyller den så kallade DMCC-standarden från Dubai Multi Commodities Center.

Rihan kom därefter i konflikt med EY i Bahrein och fick sparken. Enligt stämningen motarbetade EY Amjad Rihan och behandlade honom som en bråkmakare. Genom att tysta honom ska EY ha kunnat ha en fortsatt god relation med klienten och myndigheterna i Dubai.

Både EY och Kaloti förnekar att de gjort något fel. En talesperson på EY uppger att “Vi är medvetna om stämningen och förnekar ansvar i denna fråga. Vi tänker försvara oss mot alla anklagelser”.

Kaloti är den största aktören inom guldraffinering i Mellanöstern. Guldhandeln är också en av Förenade Arabemiratens viktigaste branscher som omsätter mer än 70 miljarder dollar årligen.

Fotnot: Revisionsvärlden är osäker på varför stämningen sker vid en brittisk domstol. Eventuellt har det att göra med att nätverkets holdingbolag Ernst & Young Global Limited har sitt säte där.

 

Finwire

[email protected]