“Ett otroligt intressant uppdrag värt uppoffringarna”

Allras revisor Anna Stenberg satte "Årets kvinnliga avtryck".

Anna Stenberg

Auktoriserade revisorn Anna Stenberg, partner på Mazars, satte Årets kvinnliga avtryck 2019. Stenberg vann överlägset Revisionsvärldens läsaromröstning i konkurrens med nio andra branschprofiler. Motiveringen lyder:

”Satte härom året tänderna i Sveriges just då mest infekterade revisionsuppdrag – krisdrabbade sparbolaget Allra.”

Revisionsvärlden fick en intervju med pristagaren.

Hur gick det till när du fick Allrauppdraget?

”Allra hade ju väldigt svårt att få en revisor tillsatt så uppdraget kom via Bolagsverket. Det var inte självklart att vi skulle tacka ja”, säger Anna Stenberg.

Varför inte?

“Det fanns flera skäl. Företaget befann sig i kris och verkade då i den finansiella sektorn, med allt vad det innebär i form av extra krav på revisionen. Samtidigt skulle vi gå in i uppdraget i efterhand, i princip hade vi ett helt år att ta igen. Det normala är ju att man följer sin klient genom verksamhetsåret. Dessutom var det mediala intresset enormt vid tidpunkten”, säger Anna Stenberg.

Har du någonsin tidigare fått ett uppdrag från Bolagsverket?

”Nej, det är ju ganska ovanligt. Jag fått frågan en gång tidigare, men tackat nej.”

Var det er vd Marianne Sandén Ljungberg som tyckte att ni skulle ta uppdraget, eller du och den andra påskrivande revisorn i Allra – Bertil Toreson – som drev på?

“Det fördes en diskussion i ledning, styrelse och inte minst i den grupp jag ingår, revision av finansiella företag.”

Hur tänkte du personligen inför att ta uppdraget?

“Det var inget enkelt beslut. Det var ju klart från början att detta inte skulle kunna skötas med vänsterhanden, uppdraget skulle kräva mycket kraft och engagemang. Det blev såklart en hel del övertid och jag var tvungen att tacka nej till ett par andra intressanta klienter.”

Nu har du reviderat Allra i snart två år. Var det värt uppoffringarna?

“Det tycker jag. Uppdraget är och har varit otroligt intressant och lärorikt. Alla revisionsuppdrag som innehåller en komplexitet är mycket intressanta och i det här uppdraget har det varit många saker att ta hänsyn till. Dessutom tycker jag att det är viktigt för hela branschen att revisionen kunde genomföras, till slut.”

Allra är kanske ett typexempel på ett bolag där revisorn verkligen behövs. Samtidigt hade bolaget mycket svårt att hitta en revisionsbyrå. Hur tänker du kring den paradoxen?

“Jag tycker att det känns bra att jag tillsammans med mina kollegor kunnat fylla ett tomrum. Det är inte bara företaget som vill att den här revisionen utförs utan många intressenter är betjänta av att bolaget inte tvångslikviderades, vilket faktiskt var alternativet. Då kan jag tycka att det är lite förvånande att ingen av de största byråerna kände sig kallade. De har ju både resurser och kompetens.”

Nu har du jobbat med Allra i snart två år, har uppdraget blivit som vilket revisionsuppdrag som helst?

”Nej, delvis finns komplexitet och medialt intresse kvar.”

Handen på hjärtat, hur känns det att ha satt Årets kvinnliga avtryck 2019?

“Det var en rolig vinkling och positivt att kvinnor lyfts fram. De andra nominerade har gjort väldigt olika bra saker. Det är svårt att säga varför jag fick flest röster.”

Fotnot:

Revisionsvärldens läsare kunde under en vecka i mitten av februari välja mellan tio kandidater till utmärkelsen Årets kvinnliga avtryck 2019. Totalt deltog 137 personer i enkäten, Anna Stenberg fick över hälften av rösterna. Andra läsarfavoriter till priset var BDO:s vd Malin Nilsson och Anna Johnson, vd Grant Thornton. Har du redan nu förslag på vem som borde nomineras till priset 2020? Tipsa oss här!

 

Martin Hammarström

[email protected]