Du kan bidra till att stoppa organiserad brottslighet

Bakom skräckrubrikerna om våldsdåd i Sverige finns en illegal marknad med intäktskällor som narkotika, trafficking och vapen. En växande utmaning är att vinsterna från dessa verksamheter göms och tvättas, genom till synes vanliga företag. Att du som revisor eller redovisningskonsult har insyn i företagens räkenskaper innebär ett stort ansvar och goda möjligheter att göra skillnad.

Daniel Eriksson

Kraven på aktivt arbete mot penningtvätt kan upplevas som en belastning i arbetsvardagen, men de existerar på goda grunder. Sedan några år tillbaka står det klart att de kriminellas affärsverksamheter omsätter mångmiljardbelopp – och i takt med att brottsvinsterna blivit större har metoderna för att gömma undan dem utvecklats och blivit mer avancerade. Frågan kring kundkännedom är alltså direkt relaterad till ett av Sveriges största samhällsproblem i modern tid.

Den metod de kriminella tycks föredra är att gömma sig bakom företag. Ibland med hjälp av bulvaner som ägare eller ledning. SvD Näringsliv rapporterade den 16 januari att var tredje person som är aktiv i organiserad brottslighet sitter i styrelser eller äger företag. Dessa företag är ofta kortlivade, men hinner orsaka stor skada. För samhället, men också för hederliga näringsidkare. En del påstår att en klar majoritet av alla konkurser kan härledas till brottslighet. Om det påståendet är korrekt lämnar vi osagt. Däremot är vi helt övertygade om att problemen måste upptäckas betydligt tidigare än vid konkurs – bara då kan skadorna undkommas.

Ha känselspröten ute och rapportera till polisen

Redovisningskonsulter ska naturligtvis inte agera som om de vore poliser. I grund och botten handlar det om att ha känselspröten ute – och rapportera om något inte känns rätt. Om något av era affärssamarbeten väcker minsta misstanke om att allt inte står rätt till: rapportera till Finanspolisen. Gör det hellre en gång för mycket än en gång för lite. Huruvida misstankarna är befogade är det upp till polisen att utreda.

Om det finns konkreta skäl att tro att en kund tvättar pengar, kanske rentav bevis, bör det också göras en anmälan till den ”vanliga” polisen. Kom ihåg att till skillnad från när ni rapporterar till Finanspolisen – så kan polisanmälningar bli offentliga handlingar. Ta därför gärna hjälp med polisanmälan så det blir rätt information i den. Rapporten till Finanspolisen är enklare att göra på egen hand eftersom den sekretessbeläggs.

Maria Johansson

Unik roll i samhället

Länsstyrelsen har sanktionerat flera redovisningssbyråer för bristande efterlevnad av kraven på aktivt arbete mot penningtvätt. I dessa fall handlar det inte om att penningtvätt faktiskt inträffat, utan om att arbetet för att motverka penningtvätt varit otillräckligt.

Tröskeln för brottslingarna måste alltså höjas. Ett bevis på att staten tar detta på stort allvar är att sanktionerna i vissa fall har uppgått till flera årsvinster. Men det viktigaste argumentet för kundkännedomsarbete är samhällsansvaret, plikten att göra det som krävs för vår gemensamma trygghet. Att kontrollera de kriminella gängens ekonomiska tillgångar är troligtvis det mest effektiva sättet att komma åt organiserad brottslighet, för om brott inte lönar sig upphör drivkraften att begå dem.

Revisorer och redovisningsbyråerna har en unik roll i samhället. Ni har insyn i brottslingarnas företagsekonomi och tillhör därmed det fåtal som kan göra stor skillnad i kampen mot organiserad brottslighet. Sätt en ära i att vara lika bra på att motverka penningtvätt som på att sköta redovisningen. För att slippa sanktionsavgifter, ja – men framför allt för att bidra till ett tryggare samhälle för våra barn och framtida generationer.

Daniel Eriksson, jurist och civilekonom

Maria Johansson, produktspecialist på Wolters Kluwer

Åsikterna i artikeln är skribenternas egna. Vill du också skriva en gästkrönika i Revisionsvärlden? Mejla oss!

Redaktionen

[email protected]