“Det har varit klassiskt säljarbete”

Norrbottensbyrån C Accounting mer än trefaldigade omsättningen på två år.

Patrik Palmelind

C Accounting (med det formella bolagsnamnet Palmelind Konsult AB) är Årets tillväxtbyrå i Norrbottens län 2021. Revisionsvärlden tog ett snack med vd Patrik Palmelind.

”Jag driver byrån tillsammans med min mor – Camilla Palmelind – hon har drivit redovisningsbyrå i Haparanda i snart 40 år. Jag har succesivt skolats in i verksamheten men även arbetat med annat. För fyra år sedan tog vi beslutet att skala upp. Året därpå drog jag igång ett kontor i Umeå, där jag bor numera”, säger Patrik Palmelind.

Från 2018 till 2020 gick byrån från 3,4 till 12,8 Mkr i omsättning. Hur gjorde ni?

”Det har varit klassiskt säljarbete. Jag har inte knackat dörr hos företagen, men nära på. Jag har drivit ett säljbolag tidigare, så jag har en viss vana. Det är bara organisk tillväxt, inga förvärv.”

Har ni flest kunder i Haparanda eller i Umeå?

”Troligen fortfarande flest i Haparanda, där är vi etablerade. I Haparanda är vi sju medarbetare och i Umeå fyra. Totalt ät det 400 kunder, de flesta är mindre entreprenörsbolag samt en del medelstora företag.”

Vill ni växa ytterligare?

”Vi sneglar litet mot Finland, Haparanda är ju en gränsstad. Vi har redan flera kunder som verkar på båda sidor om gränsen och vi har finskspråkig personal. Etableringen i Finland tänker vi bör ske någonstans mellan Vasa som ligger mitt emot Umeå och Haparandas grannstad Torneå. Det hade varit kul att om några år ha 30 anställda vid kanske fyra kontor.”

Hur är konkurrenssituationen i Norrbotten?

”Givetvis har vi en del av de stora drakarna på plats både i Haparanda och Umeå men även flertalet mindre byråer där så gott som alla, oavsett storlek, gör ett bra jobb. EkonomiNord (relativt nystartad byrå som leds av Peter Eklund, RV:s anmärkning) och Resulterna (byrå som i fjol köptes av en bolagsgrupp där finansbolaget Swesum ingår, , RV:s anmärkning) är två duktiga aktörer”, säger Patrik Palmelind.

Bakom utmärkelsen Årets tillväxtbyrå står Revisionsvärlden, i år i samarbete med kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén. Priset delas ut länsvis och går till redovisnings- och revisionsbyråer som omsätter minst 2 miljoner kronor, drivs som aktiebolag och har ökat omsättningen tre räkenskapsår i följd. Uttagningen görs av kreditupplysningsföretaget UC.

Martin Hammarström

[email protected]