Deloitte lanserar nytt företagspris

Nasdaq sponsrar nya kvalitetsutmärkelsen Best Managed Companies (BMC) i Sverige.

Therese Kjellberg

Deloitte lanserar priset Best Managed Companies (BMC) i Sverige. Det är en kvalitetsutmärkelse som ska gå till privatägda företag, och som belönar strategisk inriktning, operationell kapacitet, företagskultur och ekonomisk utveckling.

Best Managed Companies grundades av Deloitte i Kanada 1993 och har sedan dess blivit landets ledande utmärkelse för privatägda företag. BMG beskrivs som inte bara ett pris utan ett ”program”, som är kostnadsfritt för deltagande företag. Det innehåller också komponenter såsom coaching, kunskapsöverföring och nätverksbyggande.

Idag finns priset även i Nederländerna, Irland, Chile samt Mexiko. Ytterligare länder ligger i startgroparna. I Sverige lanseras priset i samverkan med Nasdaq, och det sker stegvis med cirka 30 företag under 2018/2019.

”Vi vill med BMC uppmärksamma svenska välskötta privatägda företag. Ofta lever de ett liv lite i skymundan bakom de större ikoniska bolagen. Men de är en otroligt viktig del av svenskt näringsliv och många av dem är på en tillväxtresa, inte minst internationellt. Sweden’s Best Managed Companies är både en utvecklingsprocess och en kvalitetsutmärkelse för dessa företag”, säger Therese Kjellberg, partner på Deloitte och ansvarig för BMC i Sverige, i ett pressmeddelande.

Ansökningsperioden för första årets priset går ut den 15 oktober. Efter det startar en analysprocess där medverkande företag granskas, innan en oberoende jury tar vid. Prisutdelningen ska ske i mars nästa år, priset ska kunna delas ut ”till ett fåtal företag”.

Martin Hammarström

[email protected]