“De lokala byråerna i Jämtland tar marknadsandelar från de stora”

Östersundsbyrån Edlund & Partners prisas igen.

Från vänster: Jens Edlund (vd) Camilla Lindqvist (affärschef Ekonomi) och Andreas Wassberg (affärschef Revision). Foto: Edlund & Partners.

Edlund & Partners Ekonomi AB, redovisnings- och lönedelen av kombibyrån Edlund & Partners i Östersund, vinner för andra gången priset Årets tillväxtbyrå i Jämtlands län. Revisionsvärlden ringer upp grundaren Jens Edlund och Camilla Lindqvist, affärschef Ekonomi.

Grattis till priset! Er redovisningsdel växte med hela 24 procent under det senaste räkenskapsåret och omsätter nu över 16 Mkr. Hur gör ni?

”Tack, vi är så glada över utmärkelsen. Det är våra medarbetare som är nyckeln till att vi kunnat växa så snabbt. Vi har arbetat mycket med vår värdegrund på senare år vilket varit en viktig förutsättning”, säger Camilla Lindqvist.

Hur kan er värdegrund hjälpa er att växa?

”Pandemin innebar mycket jobb och hemarbete. Det var lätt att tappa tempo, det tror jag gäller många företag. Men tack vare att vi hade ett brinnande engagemang, både för kunderna och varandra, orkade vi hålla tempot uppe”, säger Camilla Lindqvist.

Vilken typ av uppdrag är det som växer mest?

”Vi har fått in flera nya kunder det senaste året, men även vuxit med befintliga kunder. Konkurrenssituationen förändras. Aspia har lagt ner sitt kontor i Östersund. Jag bedömer att de lokala byråerna i Jämtland tar marknadsandelar från de stora, både inom redovisning och revision”, säger Jens Edlund.

Varken PwC eller KPMG, som båda lämnat redovisning, har kontor i Östersund. Varför är det en fördel att som ni kunna erbjuda båda delarna?

”Vi vill bli en one stop shop inom ekonomi för det lokala näringslivet. Man ska inte behöva gå till de stora, inte ens för avancerad rådgivning. I fjol gick vi med som oberoende medlem i det internationella affärsnätverket TGS, för att kunna hjälpa våra kunder i internationella affärer”, säger Jens Edlund.

Har ni haft någon nytta av alliansen, så här långt?

”Nu har det ju varit en pandemi, så många kunder har avvaktat med företagsköp och liknande. Men ja, vi har både kunnat hjälpa våra kunder med internationella affärer genom nätverket, och även blivit kontaktade av utländska företag som behövt hjälp i Sverige”, säger Jens Edlund.

Är det små eller stora uppdrag som växer mest?

”Vi är inriktade mot små och medelstora företag, men båda segmenten växer”, säger Camilla Lindqvist.

Många redovisningsbyråer kämpar med att öka andelen rådgivning. Gäller det även er?

”Absolut. När det gäller redovisning och lön har vi fått flera uppdrag där vi tagit över hela ekonomi och löneprocessen och fungerar som kundens ekonomiavdelning. Sådant kan ofta leda till rådgivningsuppdrag”, säger Camilla Lindqvist.

Bakom utmärkelsen Årets tillväxtbyrå står Revisionsvärlden, i år i samarbete med kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén. Priset delas ut länsvis och går till redovisnings- och revisionsbyråer som omsätter minst 2 miljoner kronor, drivs som aktiebolag och har ökat omsättningen tre räkenskapsår i följd. Uttagningen görs av kreditupplysningsföretaget UC.

Martin Hammarström

[email protected]