”Finns en marknad i bakvattnet efter de stora byråerna”

Gotländsk redovisningsbyrå vill växa vidare.

Erika Jansson och Mikael Östervall

Ekonomikonsult Mikael Östervall AB, som verkar under namnet Redovisningsbolaget Gotland, är årets tillväxtbyrå 2020 i Gotlands län. Under 2019 nära nog fördubblades omsättningen i bolaget till 1,25 Mkr och även rörelseresultatet ökade. Revisionsvärlden fick en miniintervju med grundaren Mikael Östervall och medarbetaren Erika Jansson.

Grattis till priset!

”Tack, det känns jätteroligt. Vi arbetar just nu med att öka vår marknadsföring, så priset kommer passande”, säger Mikael Östervall och skrattar.

Berätta om bakgrunden till byrån.

”Jag arbetade tidigare på en byrå i Danderyd utanför Stockholm. 2016 ville jag flytta till hem till Gotland och i början arbetade jag helt enkelt med mina gamla kunder, fast från Gotland. Succesivt har jag fått egna kunder här. I början arbetade jag själv, men 2018 anställde jag Erika Jansson och sedan dess är vi två i företaget. Faktum är att vi fortfarande arbetar med Stockholmskunderna, men de faktureras från ett annat bolag. Faktureringen i Ekonomikonsult Mikael Östervall AB är i huvudsak Gotlandskunderna.”

Viken typ av kunder har ni?

”Det är blandat. Byggbolag, utbildningsföretag, konsulter. De flesta är ganska små.”

Är det gott om företagare på Gotland?

”Det tycker jag. Många företag och bra innovationsanda.”

Vad tror du om framtiden?

”Vi vill växa vidare. Vi ser ett värde i den personliga kontrakten med kunden och en potential i rådgivning. Det finns en marknad i bakvattnet efter de stora byråerna”, säger Erika Jansson.

Är det svårt att ta betalt för rådgivningen?

”Ibland. Enkla frågor på telefon brukar vi bjuda på, men blir det mer avancerat måste man ta betalt tycker jag”, säger Mikael Östervall.

Hur tänker ni kring prissättning?

”De flesta kunder betalar per timme, men vi försöker att styra mot fasta priser. Man måste dock vara tydlig mot kunden med vad som ingår i det fasta priset.”

Läs mer om priset Årets tillväxtbyrå här.

Martin Hammarström

[email protected]