Pusselbitarna på plats

Gymnasieminister Aida Hadzialic och Googles Ross Mahon hör till dragplåstren på revisionsbyråernas seminarier i Almedalen.

Revisionsbyråerna arrangerar över 50 seminarier i Almedalen 2016, vilket är ungefär lika många som i fjol. Ambitionsnivån är som vanligt hög. PwC, med högkvarter på Hästgatan 9, arrangerar hela 18 seminarier. Det är gott om kända namn bland de medverkande. Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson kommer för att diskutera En skattereform för entreprenörskap med bland andra PwC:s skatteprofil Hans Peter Larsson. Lars Tvede-Jensen, ansvarig för infrastruktur på PwC, diskuterar marknadshyror och ”social housing” med KTH-professorn Hans Lind och Christel Armstrong, vd på Stena Fastigheter. Och Googles utbildningsexpert Ross Mahon medverkar i seminarium om eleverna i den digitaliserade skolan tillsammans med Stockholm Stads it-chef Ann Hellenius, som även medverkar i ett Deloitteseminarium.
Digitalisering och delningsekonomi är ett hett tema i Visby. Alok Alström, Sverigechef på Uber, medverkar i seminarier arrangerade av såväl PwC, Grant Thornton som Deloitte. KPMG arrangerar tillsammans med Ung Företagsamhet och My Dream Now ett stort seminarium om ungas väg till jobb eller entreprenörskap på Clarion Hotel Wisby, en bas de delar med EY och FAR. Bland paneldeltagarna märks gymnasieminister Aida Hadzialic. KPMG ska i Visby även presentera en idéstudie om en fast infrastrukturförbindelse över Östersjön med den spektakulära tekniken Hyperloop, något Revisionsvärlden skrivit om tidigare. Till seminariet flyger man in Alan James, VP Global Business Development på utvecklingsföretaget Hyperloop One.

puzzle final project3
Viktiga pusselbitar i Visby

Jämställdhet, skola, bostad, entreprenörskap och integration är andra ord som återkommer i revisionsbyråernas seminarierubriker. Mikael Törnwall, senior rådgivare på kommunikationskonsulten Hill + Knowlton, tycker att revisionsbyråernas Visbyteman ligger rätt i tiden.
”Det är ambitiösa seminarier som är intressanta för breda grupper av beslutsfattare. Revisionsbyråerna har ansträngt sig för att hitta breda och trendiga ämnen, det tycker jag att de gör rätt i”, säger Mikael Törnwall.

mikael2
Mikael Törnwall, Hill + Knowlton

Samtidigt pekar han på att många andra aktörer arrangerar seminarier kring samma teman.
”Nackdelen med att gå på de hetaste ämnena är att man aldrig kan vara unik. För en revisionsbyrå är risken att en annan arrangör har ett liknande seminarium och uppfattas som en mer relevant avsändare”, säger Mikael Törnwall som bistår flera kunder under aktiviteter i Visby, dock inga revisionsbyråer.
Deloitte samarbetar som tidigare med tidskriften Affärsvärlden och planerar åtta seminarier vid Strandgatan 22, nära Almedalsscenen. Enligt projektledaren Daniel Gadd åker ett 15-tal Deloittemedarbetare till Visby i år.
”Det är ungefär lika många som i fjol, men vi ökar antalet seminarier, från sex till åtta”, säger Daniel Gadd.
Ett seminarium han själv tror kan bli en snackis har titeln Finns storbankerna kvar om tio år?. Det handlar om att bankernas affärsmodell utmanas av nischaktörer och är en duell mellan Casper von Koskull, vd för Nordens största bank Nordea, och uppstickaren Nordnets vd Håkan Nyberg.
Ett annat Deloitte-seminarium har rubriken Kan näringslivet rädda skolan? Bland de medverkande märks gymnasieminister Aida Hadzialic (igen!), Marcus Strömberg, vd för börsaktuella AcadeMedia och rektorn för Uppsala universitet Eva Åkesson.
I de flesta av revisionsbyråernas seminarier medverkar minst en specialist från det egna företaget, men hos Deloitte förekommer de egna mycket sparsmakat. Samtidigt lutar sig Deloitte mot sin mediepartner Affärsvärlden när det gäller moderering av seminarierna.
Ni flyger in tio tunga specialister och delägare men få av dem syns era seminarier. Gör ni det inte litet väl bekvämt för er i Visby?
”Nej, att låta relevanta företrädare för aktuella frågor vara i fokus är en medveten filosofi för oss. Ibland är vi själva med på scen, ibland inte. I ett antal andra seminarier som vi själva inte arrangerar deltar våra specialister”, säger Daniel Gadd.
Ett exempel är Deloittekonsulten Kim Hallenheim som medverkar i ett seminarium om rekrytering av nyanlända arrangerat av Novare. Kommunikationskonsulten Mikael Törnwall tycker att grundregeln bör vara att delta i de egna seminarierna.
”Om du inte syns på scenen får du inte maximal utväxling på det arbete du lagt ned. Risken är stor att publiken kommer ihåg diskussionen, men glömmer bort var de befann sig och inte kopplar ihop ditt varumärke med frågan”, säger Mikael Törnwall.
I skrivande stund är 3716 evenemang utlysta under Almedalsveckan 2016 varav över 2000 är seminarier. Som arrangör tar man alltid en risk att seminariesalarna ekar tomma.
”Det är en enorm konkurrens just på seminariesidan. Man får inte glömma bort att det sker mycket i Almedalen vid sidan av seminarierna. Individuella möten, slutna luncher och middagar kan ge stora effekter”, säger Mikael Törnwall.
Grant Thorntons tillträdande vd Anna Johnson är kontorschef i Visby och kan planera byråns Almedalsaktiviteter från hemmabasen. Grant Thorntons arrangerar i år 15 seminarier i egen regi eller tillsammans med organisationer som Företagarna, Founders Alliance, SUP46 och YeOS. Mama Mias grundare Christina Wahlström och Göteborgs-Postens Alice Teodorescu hör till affischnamnen. Det gör även företagarnas vd Günther Mårder, som för övrigt även medverkar i både EY- och Deloitteseminarier.
EY ordnar sex seminarier i år, vilket kan jämföras med åtta förra året. Bland EY:s dragplåster märks Skolverkets generaldirektör Anna Ekström, Vattenfalls VD Magnus Hall och Elisabeth Thand-Ringqvist, vd, Svenska riskkapitalistföreningen.
Enligt EY:s kommunikationschef Katarina Roslund åker en grupp på cirka 30 personer till Almedalen i år. Hon pekar på att flera kolleger är engagerade som paneldeltagare i andras seminarier. Bland annat medverkar Marianne Förander, ansvarig för fastighets- och byggsektorn på EY, i ett seminarium om politiska knäckfrågor för fastighetsbranschen och kollegan Ingemar Rindstig medverkar i ett seminarium om höghastighetsjärnvägars samhällseffekter arrangerat av Business Arena Almedalen och tidningen Fastighetsnytt.
Vid sidan av aktiviteterna ovan kan nämnas att FAR arrangerar tio aktiviteter i Visby, bland annat en seminarieserie om kommunernas hållbarhetsarbete där de åtta riksdagspartierna medverkar. Srf Konsulterna, BDO och Mazars inte genomför några seminarier i år enligt Almedalsprogrammet.

Martin Hammarström

[email protected]