Björn Lundén förvärvar QLogic

Kan bli internationell spångbräda.

Björn Lundéns vd Ulf Bokelund Svensson

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har förvärvat Göteborgsbaserade it-företaget QLogic, som är experter inom tid-, projekt- och utläggshantering. QLogic är främst känt för sin molnbaserade lösning QBIS, som har byråer som Azets, BDO och Grant Thornton på kundlistan.

Affären är den andra sedan private equitybolaget Main Capital Partners blev majoritetsägare i Björn Lundén. Det första förvärvet var TimeKeeper, även det verksamt inom tid- och projekthantering.

QBIS-systemet finns i dagsläget på svenska, danska och engelska, och bolaget skulle kunna vara en språngbräda om Björn Lundén väljer att expandera utomlands även med sina egna program.

”Genom att gå samman med QLogic stärker vi vår position ytterligare samt förbättrar våra internationella tillväxtutsikter”, säger Björn Lundéns vd Ulf Bokelund Svensson i ett pressmeddelande.
Norsk-svenska affärssystemet 24Sevenoffice resonerade på ett liknande sätt när de köpte det danska HR-verktyget Innomate nyligen.

Qlogic omsätter idag cirka 33 miljoner kronor och nättidningen Breakit rapporterar att två tredjedelar av intäkterna är prenumerationsbaserade medan resten är konsultverksamhet. Tillväxten ligger på drygt 10 procent per år och lönsamheten är mycket god. I bokslutet för 2021 låg omsättningen på 31,6 miljoner kronor och resultatet efter finansiella poster hamnade på 8,1 miljoner kronor. Köpeskillingen är hemlig, enligt uppgift till Breakit väderas Qlogic till drygt 100 miljoner kronor i transaktionen. Marknaden för tidshanteringssystem spås växa med 22 procent per år under de närmaste fyra åren, enligt Björn Lundén.

Både TimeKeeper och QLogic kommer att drivas vidare som egna varumärken inom Björn Lundén-gruppen, som idag har cirka 140 anställda.  Så här säger Andrew Johnston, medgrundare av QLogic och produktchef för QBIS, om förvärvet:

”QLogics kunder kommer att dra nytta av en ännu starkare integration (med Björn Lundéns övriga program, RV:s anmärkning) och kombinerat produkterbjudande samtidigt som de har möjlighet att fortsätta använda sitt nuvarande löne- och redovisningssystem om de föredrar det”.

Martin Hammarström

[email protected]