BDO stiger i M&A-ranking

…men Deloitte tappar mark.

Robert Nordahl

2017 fördubblades antalet företagsaffärer i Norden vilket innebär det bästa året på 17 år. Det framgår av Mergermarkets årliga Global & Regional M&A-report. Topplistan av finansiella rådgivare har också förändrats en del sedan i fjol.

PwC försvarar förstaplatsen med 61 affärer, följt av EY som var involverade i 44 företagsaffärer och behöll sin andraplats. Danske Bank Corporate Finance avancerar till en tredjeplats från plats 8 föregående år. De var inkopplade på 37 affärer under ett och samma år.

Danske Bank gör alltså den största uppryckningen men även BDO. Revisionsjättens avancemang från en sjundeplats till en fjärdeplats på ett år sammanfaller med rekryteringen av Robert Nordahl från Grant Thornton. Nordahl rankas av Mergermarket som etta bland finansiella rådgivare i Sverige och nummer två i Norden, sett till antalet affärer. Denna rankning baseras på person, snarare än rådgivningsfirma. Nordahl är optimistisk om det nya året.

“Vi har börjat året väldigt starkt. Det är svårt att sia om hur det kommer sluta i och med att det är relativt korta puckar inom min bransch, men som det ser ut nu tror jag att vi kan slå 2017. Men jag säger det med viss försiktighet då vi trots allt har en väldigt stark konjunktur bakom oss”, säger han i en intervju med Realtid.se.

M&A-rådgivare Norden 2017

Rankning 2017 (2016)

Rådgivare

Värde i miljoner euro

Antal affärer

1 (1) PwC 1,5 61
2 (2) EY 6,5 44
3 (8) Danske Bank Corporate Finance 7,7 37
4 (7) BDO 404 33
5 (5) KPMG 1,4 29
6 (9) ABG Sundal Collier Holding 11,6 27
7 (15) Rotschild 23,4 22
8 (6) SEB 10,2 21
9 (4) Carnegie Investment Bank 1,1 21
10 (3) Deloitte 2,1 20
Källa:Mergermarket

En rådgivare som tappar stort i rankingen är Deloitte som faller till tionde plats från en tredjeplats föregående år. Detta sett till antalet affärer, 20 stycken.

“Vi känner inte igen de siffrorna kring marknadsandelar som presenteras. Vi har pågående flera stora affärer och överlag går vi väldigt starkt i Sverige och Danmark om vi pratar Norden”, uppger Deloittes presschef Christer Ahlgren till Revisionsvärlden.

Övriga finansiella rådgivare från femteplatsen och nedåt är KPMG, ABG Sundal Collier, Rotschild, SEB, Carnegie Investment Bank, följt av Deloitte på tionde plats.

M&A-marknaden krympte globalt i fjol

Globalt föll dock M&A-marknaden med 3,2 procent jämfört med föregående år. En marknad som utmärker sig på nedsidan är USA som tappade hela 13,4 procent. På uppsidan återfinns Europa med en ökning på 14 procent, som ändå alltså inte når upp till ökningen i Norden.

Flera orsaker anges av Mergermarket som särskilt gynnsamma för Norden. Det handlar om stabila regeringar, låga räntor och stor tillgång till kapital men även starka balansräkningar. Det framgår av en intervju som Realtid gjort med Frederik Lyng Pedersen, analytiker för EMEA-regionen på Mergermarket.

En enskild affär som drev upp värdet på de totala företagsaffärerna i Norden var Essitys avknoppning från SCA.

Finwire

[email protected]