”Alla bolag har rätt till en revisor”

Mazars tar revisionsuppdraget i krisdrabbade fondbolaget Allra.

Anna Stenberg

Det blir Mazars som tar över revisionsuppdraget i fondbolaget Allra. Bolagsverket kommer att utse Mazars till revisionsbyrå eftersom krisdrabbade Allra inte hittat någon lämplig revisor på egen hand.

”Alla bolag har rätt till en revisor, det ligger i samhällets intresse. Det gäller även Allra, som är ett finansiellt bolag med många intressenter”, säger Mazars vd Marianne Sandén Ljungberg.

Påskrivande blir de auktoriserade revisorerna Bertil Toreson och Anna Stenberg. Toreson är verksam vid kontoret i Helsingborg och Stenberg vid Stockholmskontoret.

Bertil Toreson

Det var den 16 mars som Deloitte hoppade av revisionsuppdraget i fondbolaget Allra och anmälde bolaget till Ekobrottsmyndigheten. För ett par veckor sedan begärde Allra hjälp av Bolagsverket att utse en revisor eftersom bolaget självt gått bet.

Varför har det tagit så lång tid?

”Det har varit en intern process hos oss att få ihop ett bra team. Eftersom Allra är ett finansiellt bolag krävs särskild licensiering för den som skriver på. Det är inte så många i Sverige som har den licensen.”

De större firmorna tycks inte ha varit intresserade men tanke på att Allra vände sig till Bolagsverket. Har det varit svårt att hitta frivilliga revisorer att ta uppdraget?

”Det är inte så att folk har tackat nej, det handlar mer om tid och resurser. Det här har fått mogna fram.”

Är det ett svårt uppdrag?

”Det vet vi inte ännu, men det är ett finansiellt uppdrag som omfattar fyra svenska och två utländska bolag. Mazars kommer att utföra revisionen i alla dessa bolag”, säger Marianne Sandén Ljungberg.

Branschorganisationen FAR:s generalsekreterare Dan Brännström välkomnar att en byrå till slut tar sig an Allra.

”Jag välkomnar att Mazars tar ansvar och ställer upp som revisorer i Allra. Det ligger ett stort samhällsintresse i det, särskilt som Allra har många intressenter”, skriver Dan Brännström i ett mejl till Revisionsvärlden.

Enligt Marianne Sandén Ljungberg kommer arbetet ta fram en fullständig revisionsberättelse för 2016 att starta omgående. Det är inte säkert att arbetet kommer att vara klart vid halvårsskiftet, vilket hade varit det normala.

Under 2015 fakturerade Deloitte Allra cirka 1,3 Mkr, varav 1,16 Mkr var för revisionsuppdraget.

Martin Hammarström

[email protected]