”Affärskulturen är rakare i London”

Camilla Nordberg knep drömjobb på Deloitte i Storbritannien.

Hallå där Camilla Nordberg som under två år är på secondment på Deloitte i London och tjänstledig från Stockholmskontoret. Berätta om Londonjobbet!

”Jag arbetar med refinansiering av lån. Det kan handla om företag från hela Europa som tagit upp lån i London och sedan behöver förlänga eller omförhandla sina villkor, ibland i samband med att de har hamnat på obestånd. I vissa fall arbetar vi åt bolagen och hjälper dem i förhandlingar med bankerna, och i andra fall bistår vi bankerna med situations- och bolagsanalys. Vi gör oberoende rapporter som bankerna behöver presentera internt inför en kreditkommitté för att få godkännande för de nya villkoren.”

Hur skiljer sig arbetet från det du gjorde i Sverige?

”Ganska mycket faktiskt. I Stockholm arbetade jag med finansiell due diligence i samband med företagstransaktioner och fusioner. I ett projekt i Sverige blev jag inkopplad i en refinansiering där jag arbetade med kolleger i London. Det var tack vare det projektet som den här möjligheten öppnades.”

Camilla Nordberg framför Londonkontoret

Hur skiljer sig tillvaron i stort från vardagen i Sverige?

”London är ju en jättespännande stad som erbjuder hur mycket som helst. Jag är nog mer aktiv på fritiden än hemma i Sverige för att försöka ta vara på tiden här i London. Dessutom reser jag mer både på fritiden och i jobbet”.

Vad är det bästa med att vara på secondment?

”Projekten jag arbetar med är ofta större och mer komplexa vilket jag tycker är spännande. Dessutom har nästan alla projekt internationell spridning vilket gör att vi reser en del. Jag gillar även den kulturella mixen som finns här på kontoret och som genomsyrar hela London. Jag har kolleger från hela världen”, säger Camilla Nordberg.

Är det något i Sverige som du ser i ett nytt ljus sedan du åkte?

”Affärskulturen är rakare i London och det krävs lite vassare armbågar. Det är intressant att se att man kan arbeta på olika sätt, jag trivs både i Stockholm och i London.”

Har du det bättre eller sämre ekonomiskt jämfört med i Sverige?

”Jag har nog lite bättre ekonomi men levnadsstandarden är hög även hemma. Boendestandarden är ju klart bättre i Sverige.”

Vilka är dina bästa råd till kolleger i Sverige som är sugna på secondment?

”Ta chansen om du får möjlighet. Oavsett om det handlar om några månader eller två år kommer du att få en jättebra erfarenhet och ett värdefullt nätverk.”

Martin Hammarström

[email protected]