”Advokatbyråer särskilt lämpade för oberoende undersökningar”

Revisionsbyråer får tuffare inom compliance-utredningar, spår toppadvokat.

Maria-Pia Hope

Advokatbyråer har ett försprång framför revisionsdito när det gäller stora oberoende utredningsuppdrag. Det säger Maria-Pia Hope, vd för advokatfirman Vinge, till tidningen Affärsvärlden.

”Vi tror att vi, i större utsträckning än tidigare, involveras i compliance-frågor, oavsett om de initieras av myndigheter eller internt. Jag pratade med en advokat vid en stor tysk affärsjuridisk byrå nyligen som konstaterade att deras största motor inte längre är M&A utan investigations, alltså undersökningar. Det beror förstås på att den tyska marknaden har haft stora skandaler såsom Volkswagens utsläppsskandal. Deras bild var också att revisionsbyråer inte kommer ifråga för dessa uppdrag, eftersom advokater omfattas av en mer långtgående klientsekretess och därför är särskilt väl lämpade att hantera stora undersökningar. Den trenden tror jag kommer alltmer i Sverige också”, säger Maria-Pia Hope i intervjun.

Volkswagens utsläppsskandal utreddes av en rad firmor, framför allt av advokatfirman Jones Day. I Sverige rör den största oberoende compliance-utredningen just nu misstänkt penningtvätt i Swedbank. Arbetet samordnas av advokatfirman Clifford Chance, som i sin tur anlitat FTI som stöttar med forensisk expertis.

I intervjun säger Maria-Pia Hope att 2019 var ännu ett rekordår för Vinge. År 2018 landade intäkterna på 1,2 miljarder kronor.

”Vi har haft en fantastisk transaktionsmarknad i flera år nu. Att vi har haft en kraftig tillväxt beror på att vi är en fullservicebyrå. Vi rådger i skattefrågor, immaterialrätt, tvister, arbetsrätt, och så vidare, många områden som inte alls är kopplade till transaktioner”, säger Vingechefen till Affärsvärlden.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se