Visma säljer konsultdel till PE-bolag

Affären ökat andelen abonnemangsbaserade intäkter.

Merete Hverven

Mjukvarukoncernen Visma säljer konsultdelen Visma Custom Solutions till PE-bolaget CVC Capital Partners. Divisionen har 2 000 medarbetare i Norden och Litauen, i Sverige bland annat Visma Consulting AB, Visma bWise AB och Trimma AB med totalt över 200 medarbetare. För Visma betyder affären en renodling mot ofta molnbaserad programvara till privata och offentliga kunder.

”Vi tror att detta är en bra lösning för alla parter som gör att konsultverksamheten kan utvecklas snabbare och bättre som ett oberoende företag. För Visma innebär det ett ännu tydligare fokus på vår kärnverksamhet framöver, och vi får ytterligare medel för att driva vår ambitiösa tillväxtstrategi, säger Merete Hverven, vd för Visma, i ett pressmeddelande.

Den sålda divisionen uppges ha haft en lönsam tillväxt under flera. Omsättningen 2021 rekordhöga 280 miljoner euro, något som gör verksamheten till ett av de största it-konsultbolagen i Norden. Tjänsterna är bland annat utveckling av mjukvara och applikationer, it för offentlig sektor (så kallad GovTech) samt cybersäkerhet. Bolaget kommer att ha 30 kontor över hela Norden och i Litauen, med huvudkontor i Köpenhamn.

Enligt ett pressmeddelande har Visma haft en sluten auktionsprocess med en utvald grupp potentiella köpare.
Nuvarande divisionsdirektör, danske Carsten Boje Møller, kommer att bli vd i det nya bolaget.

De finansiella villkoren för affären är inte offentliggjorda. Visma är ett av Europas största mjukvaruföretag. Koncernen rapporterade intäkter på 2,1 miljarder euro 2021. Intäkterna som är abonnemangsbaserade och återkommande (83 procent i slutet av första kvartalet i år) förväntas öka genom avyttringen.

Martin Hammarström

[email protected]