Växande Fintegrity säljer ”CFO as a service” som abonnemangstjänst.
Göteborgsbaserade Fintegrity har gått från två till sexton medarbetare på fem år och omsatte under 2020 över 10 miljoner kronor. Bolaget erbjuder “CFO as a service”, ett paket av tjänster och kompetenser som ersätter en permanent CFO för kunden. På webbplatsen beskrivs tjänsten på följande sätt:
“Vi på Fintegrity jobbar i ett team av företagsekonomiska kompetenser som kan leverera en CFO-tjänst på abonnemang som både är bredare och djupare än vad en enskild person någonsin kan vara. I vårt abonnemang så bakar vi in kompetenser inom ekonomistyrning, corporate finance, bank & finans, affärssystem m.m.”
Revisonsvärlden ställde några frågor till vd:n och medgrundaren David Filipsson.
CFO as a service låter dyrt. Hur mycket betalar en genomsnittlig kund per månad?
”I relation till att rekrytera samma uppsättning kompetenser är det här inte en dyr lösning. Ett abonnemang ligger normalt på cirka 20 000-50 000 kronor per månad om man bortser från hantering av löpande flöden. I mindre bolag där vi även inkluderar löpande flöden ligger abonnemang på cirka 20 000 – 40 000 per månad men då får man också en fullständig ekonomifunktion”, säger David Filipsson.
Hur fungerar leveransen – sker den i huvudsak via digitala kanaler eller blir det många samtal och möten?
”Leveransen är både digital och fysisk. För löpande flöden och avstämningar är den uteslutande digital medan för workshops och strategiska rådgivningsmöten är det istället fysiska möten som gäller, dock är det inte en förutsättning vilket Corona-situationen tydligt bevisat. Vi har en del kunder som vi jobbar med operativt och strategiskt men som vi aldrig träffat fysiskt.”
Redovisningsbiten kan också ingå, upplägget skiljer sig åt från kund till kund.
”Vd:arna sköter främst attestering av fakturor medan det löpande sköts av oss eller av underliggande redovisningsfunktion eller byrå där vi sedan utgör en kontrollerande CFO-funktion. Vi avrapporterar sedan löpande till vd, ledning och styrelse precis som en anställd CFO hade gjort.”
Fintegritys normalkund har 5-50 anställda och en gemensam nämnare är att de enligt Filipsson har ”uttryckliga ambitioner”. Han själv har bakgrund bland annat inom revision och Corporate Finance på PwC och startade Fintegrity 2016. Omsättningen har ökat kraftigt och landade 2020 på över 10 miljoner kronor.
”Trots coronapandemin och att lönsamhet inte varit i främsta fokus så kommer rörelseresultatet landa på drygt 800 000 kronor för 2020. Det här är bara början på resan”, säger Filipsson.