Växjöföretag släpper bokföringsprogram på arabiska

Utdrag från Inbooks arabiska webbplats.

Mjukvaruföretaget Inbooks släpper ett bokföringsprogram med språkstöd på arabiska.

”Det finns en jättestor målgrupp som är nyanlända. Väldigt många av dem talar arabiska. I den gruppen finns många entreprenörer. Det finns inget bokföringsprogram i Sverige som har tillgodosett arabiskan”, säger sälj- och marknadschef Per Gunnarsson till Smålandsposten.

Växjöbaserade Inbooks försöker utmana jättar som Fortnox och Visma med ett enkelt molnbaserat bokföringsprogram som riktar sig till företag med upp till fem anställda. Inbooks har översatt sitt program med förklaringar och bakgrundsinformation så att det kan lättare kan hanteras av arabisktalande.

”Någon sa att det inte är så bra för integrationen för då lär de sig inte svenska, men det är just det de gör. Utanförskap handlar om att man inte kommer in på marknaden. Kan du starta företag och börja agera på den svenska marknaden, då börjar du komma in”, säger Per Gunnarsson till tidningen.

Inbooks på arabiska finns redan som betaversion. Den ska nu vidareutvecklas därför gör bolaget en nyemission på 10,2 miljoner kronor. I fjol tog Inbooks in 29 miljoner kronor i två nyemissioner, enligt Smålandsposten. Vd Mikael Folkesson, som har bakgrund på Fortnox, bedömer att det kan behövas ytterligare tillskott innan bolaget är lönsamt. En notering på en publik handelsplats planeras inom ett år. Inbooks omsatte i fjol 4,6 Mkr och hade ett rörelseresultat på minus 7,9 Mkr.

Martin Hammarström

[email protected]