Spritbolag hotar stämma PwC

Säljer 30 000 liter whisky för att bekosta advokater.

Under sommaren genomfördes en unik spritaffär när Grythyttan Whisky sålde cirka 30 000 liter whisky för 14 miljoner kronor. Köpare är Bergslagens Destilleri, som ska flytta tunnorna till ett lager i Örebro.

”Det är extremt ovanligt att man köper ett helt lager på det här sättet. I Sverige skulle jag säga att detta är den enda som skett”, säger Patrik Axelsson, försäljningschef hos Bergslagens Destilleri till Nerikes Allehanda.

Enligt tidningen har affären skett ”bakom ryggen” på drygt 1000 minoritetsaktieägare i det publika bolaget, som tidigare siktat mot Alternativa Aktiemarknaden. Även fatägare, som hade option på ett visst fat, har varit oinformerade.

Affären kan ses som att Grythyttans huvudägare, entreprenören Metin Varli i Motala, kastar in handduken när det gäller rörelsen. Han köpte aktiemajoriteten i slutet av fjolåret av grundaren Benny Borg och hade då ambitionen att driva bolaget vidare. Nu är dock Grythyttan Whiskys webbplats stängd och Facebooksidan uppdaterades senast den 1 mars.
”Det dök upp en massa strul redan när vi gick in i bolaget, det var fakturor som kom från alla möjliga håll”, säger Metin Varli till Nerikes Allehanda.
Nu hotar han att använda pengarna från whiskyförsäljningen för att stämma den tidigare revisionsbyrån PwC. Bolagets senaste årsredovisning, för 2014, har en ren revisionsberättelse undertecknad av en auktoriserad revisor vid Örebrokontoret. Denne tycks ha avträtt revisionsuppdraget. Idag saknas revisor.grythyttan2

”Det är hans (revisorns) undermåliga arbete som gjort att bolaget har hamnat i den här situationen”, säger Metin Varli.
Bland annat ska säkerhet för punktskatt på starkspriten ha saknats i bolaget vilket revisorn enligt Varli borde ha uppmärksammat.
”Det visste både den förra styrelsen och den förra majoritetsägaren”, säger Metin Varli till Nerikes Allehanda.

Delar av vinsten från försäljningen av lagret ska gå till att finansiera rättsprocessen mot PwC.
”Jag har förstått att det råder delade meningar med Grythyttan Whisky och generellt kan jag säga att det sista vi vill är att det ska bli en rättslig tvist med en kund men blir det så kommer vårt försäkringsbolag att driva vår talan”, säger David Hedlund, kontorschef för PwC i Örebro, till tidningen. Han vill i övrigt inte kommentera hotet.

I november i fjol hölls en extra bolagsstämma i Grythyttan Whisky då en ny styrelse valdes. Då var tongångarna mer positiva.

”Det är ett starkt varumärke som är värt att rädda och försöka göra någonting bra av. Botten är nådd och det kan bara bli bättre”, sa han då till Nerikes Allehanda.

Martin Hammarström

[email protected]