Så olika är länsstyrelsernas tillsyn

Skribent: Patrick Thomenius, Senior AML konsult på Nordkyc

Statens tillsyn över verksamheter som kan utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism sköts bland annat av de tre länsstyrelserna i Stockholm, Skåne och Västra Götaland *.

Vi på Nordkyc har genomfört en studie av upprättade ärenden för att undersöka eventuella trender och avvikelser. Mellan åren 2021-2023 öppnade (och beslutade) dessa tre myndigheter sammanlagt om 348 ärenden under rubriceringen ”Undersökning av en verksamhetsutövare enligt lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism”.

Stockholm: 149 st

Västra Götaland: 110 st

Skåne: 89 st

 

Naturligtvis finns ärenden som är öppnade innan 2021 där beslut kan ha fattats under tidsperioden 2021–2023, men i denna studie har vi endast valt att inkludera ärenden som både har öppnats och stängts under angiven tidsperiod.

Extremt hög andel avskrivningar hos Länsstyrelsen i Stockholm

Efter en djupdykning i samtliga 348 ärenden börjar mönster att utkristallisera sig. Det som omedelbart sticker ut är den extremt höga andelen avskrivna ärenden hos Länsstyrelsen i Stockholm. Satt i relation till motsvarande beslut hos kollegorna i Skåne och Västra Götaland är det lätt att höja på ögonbrynen.

Av de 149 ärenden som Länsstyrelsen i Stockholm öppnade och fattade beslut om under åren 20021–2023 blev 129 (87%) av ärendena avskrivna. Denna tydliga differens öppnar upp för en intressant frågeställning varför ärenden hos Länsstyrelsen i Stockholm kan avskrivas i så stor mängd när bara hälften av öppnade ärenden hos de två andra myndigheterna blir avskrivna utan åtgärd?

Av icke avskrivna ärenden ledde endast sex (6) stycken till en påföljd där verksamhetsutövaren ålades ett krav om att betala sanktionsavgift. Alltså endast 4% av 149 upprättade och stängda tillsynsärenden under denna treårsperiod. En häpnadsväckande låg siffra om man jämför detta med kollegorna i Västra Götaland och Skåne.

Länsstyrelsen i Västra Götaland avskrev under samma period 57% (63 ärenden) av sina 110 öppnade ärenden och de beslutade att tilldela sanktionsavgift på 37 ärenden (34%). Länsstyrelsen i Skåne avskrev i sin tur lite drygt hälften av sina 89 öppnade ärenden (51%) och beslutade om sanktionsavgift på 44 av dessa ärenden (49%).

Många överklaganden – mindre tid att öppna nya ärenden

Det är också noterbart att Västra Götaland under 2023 endast öppnade fem (5) nya ärenden som också kunde avslutas inom perioden. Jämför det med ungefär 50 öppnade/stängda ärenden per år under de föregående två åren.

Detta magra antal nya ärenden under 2023 berodde enligt myndigheten själva på att 2021- och 2022-års överklaganden och domstolsprocesser hanterades under 2023. Detta ska då ha varit såpass tids- och resurskrävande att de drog i handbromsen gällande upprättande av nya ingripanden. Under de tre sista kvartalen för 2023 öppnades enligt uppgift inga fler ärenden hos Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Stort fokus på redovisnings- och revisionsbyråer

Det går också tydligt att urskilja vilka branscher de olika myndigheterna har valt att fokusera på. Skåne och Västra Götaland har mer än hälften av sina öppnade ärenden kopplade till ekonomi-, redovisnings- och revisionsbyråer. I Stockholm landar dessa ärenden på 34% av totalen.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har även lagt mycket krut på att granska advokat- och juristverksamheter. De öppnade 25 ärenden (23%) inom denna kategori varav fyra (4) verksamhetsutövare slutligen ålades att betala sanktionsavgifter.

Länsstyrelsen i Stockholm har också valt att närmare granska verksamhetsutövare som kan placeras inom kategorierna ur- och guld, konst, auktion och antikt. Här öppnades och stängdes 32 ärenden (21% av totalen) under denna period men endast en (1) verksamhetsutövare blev ålagd med sanktionsavgift.

Patrick Thomenius

Redovisningsbyråerna brister i sin dokumentation

Redovisningssegmentet är tveklöst det skrå som har tilldelats flest sanktionsavgifter under denna period. Västra Götaland och Skåne ingriper med sanktionsavgifter i över 60% av sina öppnade ärenden. Stockholm däremot tilldömer endast sanktionsavgift i fyra (4) av sina 51 ärenden (8%).

Vid en första anblick kan vi konstatera att långt ifrån alla verksamhetsutövare som hamnar under granskning av Länsstyrelsen fälls och tilldelas sanktionsavgifter. Som vi visat avskrivs många tillsynsärenden.

Anledningen till att ärenden avskrivs kan vara flera (just den informationen finns inte sammanställd av Länsstyrelsen). När vi själva genomförde en slumpmässig gallup och kontaktade ett tiotal företag vars ärenden har blivit avskrivna, har de berättat att anledningarna till deras avskrivna ärenden har varit att:

  • De står under en annan tillsynsmyndighet än Länsstyrelsen
  • De inte längre bedriver verksamhet som krävt tillsyn (nedlagd verksamhet eller bytt inriktning)
  • De har skickat in alla dokument och fått ärendet avskrivet då allt var i sin ordning
  • De blivit felaktigt registrerade. Företaget bedriver ingen verksamhet som omfattas av tillsyn.

Tar vi hänsyn till att anledningarna för avskrivning är andra än att dokumentationen varit fullständig, kan vi se ett annat mönster– de flesta av ärenden mot redovisningsbyråerna under denna period har lett till ett ingripande med sanktionsavgift. Huruvida bedömningen av deras dokumentation eller sanktionsavgiftens storlek varit proportionerlig är en sak som inte tittats på i denna granskning men bör undersökas närmare.

Patrick Thomenius

Senior AML konsult på Nordkyc

 

Åsikterna i artikeln är skribentens egna. Vill du också skriva en gästkrönika eller debattartikel i Revisionsvärlden? Mejla oss!

 

Denna artikel bygger på information som erhållits från ansvariga myndigheter och avser endast ärenden inom kategorin ”Undersökning av en verksamhetsutövare enligt lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism” och som är öppna och stängda (samma ärende) under 2021–2023.

Fotnot*:  Respektive Länsstyrelse ansvarar för dessa län:

Länstyrelsen i Stockholms län gör ingripanden i Stockholms, Södermanlands, Gotlands, Västmanlands, Uppsala, Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län gör ingripanden i Västra Götalands, Hallands, Värmlands, Örebro, Dalarnas och Gävleborgs län.

Länsstyrelsen i Skånes län gör ingripanden i Skånes, Blekinges, Kronobergs, Jönköpings, Kalmar och Östergötlands län.

Redaktionen

[email protected]