Rådgivning till börskandidater lönsam nisch

Biofinans: "Du anar inte hur många som ringer och önskar rådgivning.”

Gunnar Telhammar och Helén Anderzén

Ekonomerna Gunnar Telhammar och Helén Anderzén har hittat en lönsam nisch i rådgivning till bolag som siktar mot en marknadsnotering. Kunderna är ofta små bioteknikbolag. Flera av dem sitter i företagsparken Medicon Village i Lund.

”Jag är civilekonom och har arbetat med redovisning i nästan hela mitt liv. Som ekonom, redovisningskonsult och CFO”, säger Gunnar Telhammar, vd på BioFinans.

Mellan 2019 och 2020 nästan fördubblades konsultbolaget Biofinans sin omsättning till 3,1 Mkr.

”Jag kommer från redovisningshållet, men har hittat en nisch där vi kan ta bättre betalt. Idag jobbar vi främst med bolag som är, eller vill in på börsen, med bland annat rådgivning, styrelsearbete och finansiering. Gör du traditionell redovisning är timarvodet extremt konkurrensutsatt. För rådgivningsuppdragen kan du ta ett betydligt högre timarvode, eller kanske ett fast pris som kan ge ännu mer. Bioteknik- och medtechklustret i Lund växer hela tiden. Du anar inte hur många som ringer och önskar rådgivning.”

Idag jobbar BioFinans inte alls med löpande redovisning utan anlitar underleverantörer för detta. ”Vi har ett brett kontaktnät och slussar också flera kunder vidare till andra redovisningskonsulter.”

Gunnar fungerar ofta som en CFO på konsultbasis för kunder som inte har resurser att hålla sig med ekonomichef på heltid.

Vilket råd kan du ge redovisningsbyråer som vill gå åt rådgivningshållet?

”Redovisning är en bra basplatta, men det gäller att hitta en mer lönsam nisch. Lön och HR skulle kunna vara en sådan. En annan är att hjälpa bolag som växer med struktur. Skapa olika policydokument, hitta en bra styrelse, ha koll på aktiebolagslagen. De flesta entreprenörer behöver hjälp med sådant. Många växande bolag vill arbeta mer professionellt. Det måste inte handla om att de vill till börsen.”

Omsättningen i Biofinans har fortsatt att öka, vilket framför allt beror på att Gunnars sambo Helén Anderzén numera arbetar full tid i företaget.

”Hon är mer controller, medan jag kan redovisning. Vi kompletterar varandra väl”, säger Gunnar Telhammar.

Biofinans AB är Årets tillväxtbyrå i Skåne 2021. Bakom utmärkelsen står Revisionsvärlden, i år i samarbete med kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén. Priset delas ut länsvis och går till redovisnings- revisions- eller (som i Biofinans fall) rådgivningsbyråer som omsätter minst 2 miljoner kronor, drivs som aktiebolag och har ökat omsättningen tre räkenskapsår i följd. Uttagningen görs av kreditupplysningsföretaget UC.

 

Martin Hammarström

[email protected]