PwC:s cyberkonsult kartlade falsk valpropaganda

Snabbt uppdrag åt Moderaterna i valrörelsens slutspurt.

Rapportens förstasida

PwC:s säkerhetsexpert Johan Wiktorin, som rekryterades till affärsområdet Cyber Security i fjol, höll i onsdags presskonferens med Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer. PwC har på uppdrag av partiet undersökt falska påståenden om Sverigedemokraterna och Moderaterna i inlägg på arabiska.

Flera socialdemokratiska politiker har delat ett inlägg i sociala medier där det påstås att Sverigedemokraterna och Moderaterna vill stänga moskéer och muslimska begravningsplatser, förbjuda halalslakt, att muslimer ska få mindre bidrag och vill orsaka splittring mellan ”muslimer och svenskar”. Meddelandet innehöll en uppmaning om att sprida inlägget vidare, vilket gjorts av konton med kopplingar till minst fyra kandidater för Socialdemokraterna (S).

Johan Wiktorin

Moderaterna anlitade PwC:s cybersäkerhetsexperter för att utreda var inläggets ursprungskälla finns. På onsdagen hölls en presskonferens I Stockholm där Johan Wiktorin presenterade resultatet.

Den första spridningen i Sverige skedde från ett konto hos en moské i Alingsås, vars ordförande kandiderade för S i kommunvalet. Kort därefter spred en S-kandidat i Sävsjö texten.  PwC har kopplat den delade texten till ett konto i Kuwait. PwC kunde inte säga vem som låg bakom kontot, men på fredagen rapporterade Ekot att personen är en syrier som kom till Kuwait 1980. Han berättar för Ekot att han såg texten om Moderaterna och Sverigedemokraterna förra söndagen, den 26 augusti, i en WhatsApp-grupp han följer.

Två socialdemokrater har lämnat sina politiska kandidaturer efter att ha spridit de falska påståendena. Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer vill dock att lögnerna ska ”korrigeras med större eftertryck” än vad som hittills skett. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, anser att partiet har agerat snabbt och korrigerat både på arabiska och svenska.

Revisionsvärlden har läst PwC:s presentation från presskonferensen, som är på sju sidor. I rapporten betonas att arbetat ”utförts under viss tidspress” och att den inte tar ”politisk ställning”.

Skandalen briserade i valrörelsens slutspurt. Wiktorin känner inte till några liknande försök i valrörelsen till direkt påverkan genom så kallade fake news.

”Det här är en mer taktisk åtgärd skulle jag säga. Oftast när man försöker påverka jobbar man med längre tidshorisont och mer strategiskt. Så på det sättet skiljer det ut sig. Det här är en specifik sak som man är ute efter verkar det som”, sade Johan Wiktorin till DN på presskonferensen.

Martin Hammarström

[email protected]