Slipper skadeståndsmål efter förlikning med ett 50-tal handlare.
Efter fyra år kan PwC lämna största delen av Panaxia-oket bakom sig. I en stor uppgörelse lovar ett femtiotal handelsföretag, varav de flesta är medlemmar i Svensk Handel, att inte stämma PwC för fel i revisionen av säkerhetsföretaget Panaxia, som gick i konkurs 2012. I gengäld betalar PwC uppskattningsvis 130-140 Mkr till handlarna som även får 20 Mkr från det försäkringsbolag där Panaxias styrelse hade sin ansvarsförsäkring.
NGM-noterade Panaxia tvingades i konkurs i september 2012 och krävdes då av fordringsägare på cirka 646 miljoner kronor. Merparten av fordringsägarna är handlare som lät Panaxia hantera sina dagskassor, bland andra Forex och Reitangruppen. Dessvärre fanns bara 170 miljoner kronor i kassavalven, pengar som till största delen betalades ut till handlarna i början av 2013. I PwC-uppgörelsen, som skrevs under i fredags, får handlarna utbetalningar i samma storleksordning, enligt ett pressmeddelande från Svensk Handel. Revisionsvärlden uppskattar att förlikningen kostar PwC 130-140 Mkr. Dessutom ska fordringsägarna, via Panaxias konkursbo, få cirka 20 Mkr från försäkringsbolaget där Panaxias styrelse hade ansvarsförsäkring.
”Efter flera års hårt arbete har vi nu nått resultat. Det känns bra att kunna visa medlemmarna att vi kan göra skillnad”, säger Magnus Strömqvist, jurist på Svensk Handel Juridik, i pressmeddelandet.
PwC bekräftar att de den 11 november träffade en förlikning med Panaxias konkursbo, tidigare styrelseledamöter i Panaxia och det stora flertalet av kontanthanteringskunderna. Dock vill varken PwC, Svensk Handel eller advokatbyrån Lindahl, som är konkursförvaltare, ge särskilt många detaljer kring uppgörelsen.
Enligt konkursförvaltaren står fordringsägare som representerar mer än 80 procent av alla fordringar mot konkursboet bakom uppgörelsen. Det är dock oklart vilka fordringsägare som står utanför och varför.
Av allt att döma påverkar förlikningen inte den pågående tvisten i Stockholms tingsrätt där Olof Gisslén med flera stämmer PwC, Panaxias storägare Sparbanken 1826 m.fl. Deras skadeståndstalan går ut på att Gisslén med bolag lurades att sälja Nordisk bevakningstjänst till Panaxia 2007 och att investera i Panaxia. Affärerna hade aldrig genomförts om det verkliga tillståndet i Panaxia-sfären hade varit känt, enligt stämningen.
Uppgörelsen tycks heller inte påverka en liknande tvist mellan PwC och Volkswagen Finans, som hade leasingavtal med Panaxia och drabbades i konkursen. Där vann PwC i Stockholms tingsrätt i juli (dom T 7420-14). Domen är överklagad.
I sammanhanget kan även nämnas att Panaxias revisor i december 2015 varnades av Revisorsnämnden för Panaxia-revisionen (Dnr 2014-796).