PwC granskar Malmö Pride

Miljonbidrag på spel.

Foto: Malmö Pride/Andreas Paulsson

Föreningen Malmö Pride, som arrangerar stadens årliga Pridefestival, skakas av interna stridigheter. I veckan avgick hela styrelsen. En orsak är att det avslöjats att ordföranden har haft provision på indragna sponsorpengar, även offentliga bidrag.

“Arbetssituationen på grund av allt drev och hat har blivit så pass ohållbar för oss i styrelsen att vi (precis som många före oss) väljer att ställa våra platser till förfogande på kommande extra årsmöte”, skriver styrelsen på Facebook.

Enligt Skånska Dagbladet stöttade Malmö stad och Region Skåne tillsammans föreningen med 900 000 kronor i fjol. Men Malmö Stad uppger till Revisionsvärlden att man lovat föreningen 25 miljoner kronor inför nästa år och att dessa utbetalningar stoppats. Verksamheten ska växa och 2021 är det tänkt att Köpenhamn och Malmö gemensamt ska arrangera jätteeventet World Pride.

Det interna bråket har fått Malmö stad att dra öronen åt sig. PwC har anlitats för att genomlysa föreningens verksamhet.

”PwC ska genomlysa Malmö Prides organisation och återkoppla till oss hur det står till i organisationen, ekonomiskt och administrativt. Att försäkra oss om att organisationen är i stånd att kunna genomföra kommande World Pride”, säger Nicklas Sjöqvist, presschef på Malmö stad till Revisionsvärlden.

Varför valdes just PwC?

”Denna firma är redan Malmö Prides auktoriserade revisionsbyrå. Vår bedömning är att vi betydligt snabbare kan få svar på våra frågor på detta sätt. Malmö stad har ett ramavtal med PwC”

Han uppger att man ännu inte fått någon offert från PwC och att granskningen ska vara klar så fort det går.

Granskningen ska genomföras av Maria Danckler, auktoriserad revisor och PwC-partner verksam i Malmö. Hon verkar få ett rätt knivigt uppdrag. Den avhoppade ordföranden har enligt Skånska Dagbladet gått under jorden. Edith Escobar, tidigare vice ordförande i Malmö Pride, som lämnade styrelsen i protest för några veckor sedan, berättar för tidningen att hon uppmanats att återinträda i styrelsen.

”Revisorn har inte kunnat få kontakt med ordföranden, så i dagsläget finns det ingen firmatecknare” uppger Edith Escobar till tidningen.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se