PwC benar upp HSB-skandal

Gör oberoende granskning av HSB Skåne.

Tidningsrubriker ger granskningsuppdrag.

HSB Skåne anlitar PwC för att utreda avslöjanden i media om att vd:n Ann Irebo gynnat anhöriga och skapat en arbetsmiljö som lett till omfattande personalflykt. Anders Thulin, auktoriserad revisor och certifierad kommunal revisor vid PwC-kontoret i Lund, är ansvarig för uppdraget skriver Helsingborgs Dagblad.

PwC ska gå igenom er rad uppgifter som HSB Skåne som avslöjats av Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad under sommaren, bland annat att vd:n Ann Irebo anlitade och själv satt i styrelsen för sin dotters cateringbolag samtidigt som företaget fakturerade HSB Skåne. Dotterns företag har det senaste året fått flera av de största cateringuppdragen

Anders Thulin

inom HSB, och levererade under våren även lunch till huvudkontoret en dag i veckan. Även det faktum att flera andra ledningspersoner blivit kollegor med sina egna barn och att ledningen bott på lyxhotell under möten utomlands kommer att ingå i PwC:s granskning.

”Vi ska träffa PwC på måndag med ett önskemål om att presentera slutrapporten i månadsskiftet september/oktober. Vi vill att det ska vara klart snart så att vi kan återrapportera till medlemmarna hur det faktiskt ser ut”, säger HSB Skånes styrelseordförande Sven Gudmundsson till Helsingborgs Dagblad.

Ann Irebo

PwC ska också granska medieuppgifter om att personal blivit illa behandlad. Under Ann Irebos tid som vd ska nästan hundra anställda ha slutat, varav drygt trettio på huvudkontoret i Lund. Ann Irebo tog över skandalomsusade HSB Skåne för flera år sedan för att rensa ut den svågerpolitik och de dyra vanor som ledde till att hennes föregångare på vd-posten, och senare hela HSB Skånes styrelse, fick sparken 2008.

Omfattningen av granskningsuppdraget framgår inte.

Martin Hammarström

[email protected]