Ny tjänst jämför bokföringssystem

24 svenska ekonomiprogram i test: "Någon som sticker ut behövs nog."

Johan Thorsson

Bokforingssystem.se är en ny jämförelsetjänst som kallar sig ”Sveriges största genomgång av marknaden för bokföringssystem”. Målgruppen är företagare på jakt efter redovisningstjänster eller -mjukvara. Revisionsvärlden ställde några frågor till Johan Thorsson som grundat Bokföringssystem tillsammans med David Hedqvist. Duon är entreprenörer med bakgrund på bolag som Wint och PwC.

Ni har testat 24 stycken ekonomiprogram. Vilka är bäst för den som vill ha en redovisningsbyrå, men samtidigt kan göra det mesta av bokföringen själv?

”Där finns det ju egentligen inte något bra svar, för det beror vad du prioriterar. Om du prioriterar papperslöst eller om det är viktigt att du kan sköta vardagen i mobilen. För vissa företag är bokföring som uppdateras direkt superviktigt för att kunna ta snabba beslut. För andra är det bara pris, för de har koll ändå. För en tredje är det en trygghet att ha samma person att prata med löpande kring ekonomi och uppföljning”, säger Johan Thorsson.

Det har talats länge om att programmen är så bra att småföretagarna borde klara sig utan redovisningskonsult. Är det så?

”Ja, till viss del är det så. Det finns en nisch av bokföringsprogram som är väldigt kompetenta på lösningar för de minsta bolagen. Dessa företag har ofta inte någon komplex bokföring, och användaren får bra hjälp av programmet. Men man ska också ha klart för sig att flera av de bokföringsprogrammen som profilerar sig som systemlösningar har anställda ekonomer, precis som vilken byrå som helst.”

Vilka är de vassaste uppstickarna inom ekonomiprogram?

”Det finns många som är bra. Bokio och Dooer bygger mycket som är användarvänligt. Jag tycker Wint och PE Accounting har en bra lösning för kunder som inte vill sköta så mycket bokföring och administration själva. Sedan finns det ett gäng som ganska nystartade, och det är svårt att se exakt vilken riktning de kommer välja framöver. Men det ska nog visa sig, för någon som sticker ut behövs nog.”

Ser ni någon prispress inom programvara?

”Nej, inte direkt. Att det testas hur programvara för bokföring ska prissättas, det är nog fullt rimligt. För många program gör i dag väldigt mycket mer än att spara information kring debet och kredit. De äter sig mer mot att minska mängden administration för företagen. Eller att öka insikterna. Så att det kommer ske en prispress för enbart programvaror, det tror jag inte. Bedömer man i stället total bokföringskostnad, då tror jag den kommer pressas nedåt.”

Ni har gjort en jämförelsesajt som är gratis att använda. Hur ska ni tjäna pengar?

”Det funkar som Prisjakt, gratis att vara med men kostar pengar att synas mer. Vi har försökt bygga en jämförelsesida som är baserad på fakta, vad bokföringsprogrammen kan och inte kan. En leverantör kan påverka om deras logo syns, om det finns länkar till deras hemsida och massa annat. Men enda sättet de kan påverka resultatet är att bygga nya funktioner eller andra erbjudanden. Vi håller nu på att kolla om vi kan göra samma sak med bokföringsbyråer för att hjälpa kunderna att välja rätt även där.”

Länk till www.bokforingssystem.se

Finwire

[email protected]