“Vi är också företagare”

Johan Larsson slutade driva byrån som ett levebrödsföretag.

Sponsrat innehåll från Fortnox

Johan Larsson på Ekonomiavdelningen i Kristianstad  ville utveckla byrån och tog hjälp av AVN For Accountants, det brittiska affärsutvecklingsföretaget som även står bakom Fortnox Masterclass. Ett år senare är hans mindset ett helt annat än tidigare:

– Vi som driver redovisningsbyråer också är företagare och behöver avsätta tid för att vara just det, säger Johan.

AVN For Accountants och Fortnox Masterclass är ett koncept som går ut på att skapa processer, rutiner och strukturer som främjar byråns ekonomiska tillväxt. Det består av sju steg, som man delar upp i mindre uppgifter, målsätter och betar av i sin egen takt.

Under tiden träffar man regelbundet en konsult, som stöttar och lotsar vidare mot de uppsatta målen. Johan träffar sin var tredje vecka och går igenom de uppgifter som han och medarbetarna har gjort och rapporterat in i AVN:s eget webbaserade verktyg.

En uppgift kan till exempel handla om rekrytering, att byrån får ta fram en plan för onboarding. En annan om fakturering, att byrån ska automatisera hela eller delar av processen. Prissättning är ett annat exempel, där byrån tillsammans med konsulten tar ett helhetsgrepp.

– De här coachande mötena har fått mig att inse många saker. Vad jag egentligen gör på dagarna och att jag kanske inte måste göra allt. Att det saknas struktur på sina håll och att jag vinner i längden på att försöka sätta en bättre struktur. Mötena fungerar både som en morot och piska, säger Johan.

Säkra din plats till Fortnox Masterclass idag!

Den stora utmaningen är att få tiden att räcka till och Johan, som fortfarande är på första steget önskar att han hade kommit längre.

Samtidigt är han väl medveten om att det är här en resa som både tar och måste få ta tid. Vardagen på en byrå är komplex, konsulterna måna om att göra ett bra jobb och att anställa fler för att byrån ska utvecklas snabbare är inte helt okomplicerat.

Under året som gått har Johan kommit till insikt om att själva resan, att bygga ett välmående företag, är det som verkligen driver honom.

– Jag vill ju ha livet som företagare och jobba med att få mitt bolag att växa. Och det har hänt mycket. Just nu tittar vi på nya, större lokaler där det får plats betydligt fler medarbetare än vi har idag.

Arbetsmiljön och ett roligare jobb är en annan viktig drivkraft. Målet är mer luft i vardagen för att kunna ta även lite snabbare puckar och vara mer tillgängliga för kunderna.

Det handlar om att jobba smartare, med fler automatiserade och standardiserade processer för att minska arbetstiden som är uppbokad med löpande bokföring. Det handlar också om, att fortsätta kunna sälja in mer av andra tjänster. Som till exempel rådgivning, som kunderna både uppskattar och vill ha.

Varför AVN?

– AVN har paketerat sina tjänster på ett väldigt bra sätt och har stöd för viktiga saker som exempelvis att ställa om till mer rådgivning och fastpris, avslutar Johan.

Säkra din plats till Fortnox Masterclass idag!

Sponsrat innehåll från Fortnox

Redaktionen

[email protected]