Vd polisanmäls efter PwC-granskning

Helsingborgs kommunala elbolag dolde förluster på 193 miljoner kronor. Nu polisanmäls förre vd:n och revisorn anmäls till danska Revisornævnet.

PwC har hjälpt Helsingborgs stad att reda ut en härva av terminskontrakt för Helia Energisalg A/S, ett dotterbolag till kommunens elbolag Öresundskraft. Helia säljer el till cirka 400 danska företagskunder. PwC:s granskning visar att den tidigare vd:n ägnat sig åt otillåten spekulation med terminskontrakt för el. Mer el har köpts än vad som sålts i framtida kundavtal, vilket i kombination med fallande elpriser orsakat ackumulerade förluster på 193 miljoner kronor.

”Helia gick långt över gränsen för vad som är tillåtet. Bolaget har spekulerat i att elpriset skulle gå upp. Det är en mycket riskfylld strategi som går helt emot bolagets regler”, säger Elin Ask, stadens chefsjurist till Helsingborgs Dagblad.

Revisionsvärlden har tagit del en kortversion av PwC-utredningen, som gjorts av Ulf Sandlund och David Carlsvi på PwC Forensic Services. Av den framgår att förre vd:n, en dansk medborgare som nu ska polisanmälas, har tjänat 2 miljoner danska kronor i rörlig ersättning som en följd av bolagets luftvinster.

”Det är ett stort misslyckande att varken Helias styrelse eller revisorerna upptäckte detta. Men det var systematiskt uppriggat och inte lätt att se. Vi knäckte inte koden att vi hade ett ruttet ägg i korgen”, säger Öresundskrafts vd, Anders Östlund, som även sitter i Helias styrelse, till Helsingborgs Dagblad.

PwC-utredningen visar att Helia köpt mer el för framtida leveranser än de fick. När överskottet skulle säljas hade elpriserna gått ner och bolaget gjorde då en storförlust. Men inte nog med det, förluster har även dolts och Helia har skrivit fiktiva kontrakt i syfte att skapa vinster.

En anmälan kommer nu att lämnas in till den danska tillsynsmyndigheten Revisornævnet för att få revisionsarbetet i elförsäljningsbolaget Helia Energisalgs prövat, skriver Öresundskraft i ett pressmeddelande. Det är EY i Århus som är Helias revisionsbyrå. Tidigare var det KPMG, uppdraget övergick till EY efter den famösa övergången 2014 i vilken EY tog över stora delar av danska KPMG. Revisor i moderbolaget Öresundskraft är KPMG:s Peter Zell, men han kom in relativt nyligen.

Martin Hammarström

[email protected]