”Har haft förmånen att coacha några scale-up bolag”

Kristina Bengtsson på Göteborgsbyrån Reconomica jobbar helst med tillväxtbolag. Nu får hon själv tillväxtpris.

Reconomicas Kristina Bengtsson tar emot priset av Martin Hammarström, Revisionsvärlden.

Göteborgsbyrån Reconomica är Årets tillväxtbyrå 2023 i Västra Götalands län. Tidigare revisorn och ekonomichefen Kristina Bengtsson drog igång byrån redan 2016, och de första åren växte byrån relativt långsamt. År 2021 bestämde man sig för att växla upp.

”Efter pandemin var vi trötta på att jobba hemma och jag och Zandra Svensson, som är den första medarbetare jag anställde, sa till varandra – ’nu kör vi’”, säger Kristina Bengtsson.

År 2021 ökade omsättningen från 2,2 till 2,4 Mkr, år 2022 blev den hela 3,6 Mkr. Tillväxten har hittills varit helt organisk.

”Innevarande räkenskapsår kommer den att landa kring 5,2 Mkr. Vi är sex medarbetare idag”, säger Kristina Bengtsson.

Har ni vuxit färdigt nu?

”Nej. Vi har satt upp ett mål att omsätta 10 Mkr år 2025, som delmål.”

Vilken inriktning har ni som byrå?

”Vi har inte inriktat oss mot en specifik bransch utan jobbar brett, det tycker vi alla är mest stimulerande och utvecklande. Däremot är fokus starkt mot ekonomistyrning och framåtriktad rådgivning. Vi använder oss bland annat av Power BI i detta arbete. Vi är även allt som oftast ute hos större kunder på interimsuppdrag.”

Det låter som om ni har ganska stora kunder. Stämmer det?

”Vi har några större, men framför allt har vi kunder som växer. Det vi älskar med vårt jobb och som vi är bäst på är att vara med på tillväxtresor som bollplank och affärspartners åt entreprenörer. Vi har haft förmånen att coacha några scale-up bolag som var små när vi kom in, men nu vuxit sig ganska stora snabbt. Det är en viktig anledning till att även vi växer så snabbt.”

Var hittar du dessa kunder?

”Jag är ute och nätverkar en hel del, men framför allt har vi fått kunder genom rekommendationer.”

Många små byråer har svårt att rekrytera. Hur gör du?

”Det är inte lätt, men hittills har det ändå gått väldigt bra. Vi är ett jättebra team med ganska olika bakgrund men gemensamt är ett stort driv, engagemang och servicekänsla”, säger Kristina Bengtsson.

Intervjun gjordes på nätverksträffen Byrålunch Göteborg. Utmärkelsen Årets tillväxtbyrå delas ut för sjätte året i följd – länsvis över hela landet. Det går till redovisnings- eller revisionsbyråer som ökat omsättningen minst tre år i följd, drivs som aktiebolag och omsätter minst 3 Mkr. Snabbast tillväxt i länet vinner. Priset är instiftat av Revisionsvärlden och delas i år ut tillsammans med det växande byrånätverket LR Revision & Redovisning.

Kristina Bengtsson

Redaktionen

[email protected]