EY hårt pressat av tysk skandal

Vilka kontroller gjorde EY i sin revision av det skandalomsusade tyska fintechbolaget Wirecard? Den frågan ställs från flera håll. Intresseorgansisationen VEB, som företräder aktieägare, meddelade i fredags att man kommer att kräva kompensation av EY. Även Softbank, som gått tungt in i det tyska fintechbolaget, planerar att stämma EY.

EY är mångårig revisor för Wirecard har kritiserats för att ha missat att säkerställa att bolaget verkligen hade de stora summorna i Singapore som bolaget redovisade. EY ska ha litat dokument och skärmdumpar från tredje part samt från Wirecard, skriver DI och hänvisar till Financial Times.

Den senaste attacken på EY, den från Softbank, kommer kommer sedan det uppdagats att det tyska fintechbolaget alltså saknat hela 1,9 miljarder euro i kassa. Enligt bolaget verkar pengarna aldrig ha existerat. Skandalen har gjort att nästan hela Wirecards börsvärde har utraderats. Skandalen har också lett till att vd:n tvingats bort och grips misstänkt för bedrägeri. Wirecard står inför ett insolvensförfarande.

EY har försvarat sig med att säga att det rört sig om ett ”utarbetat och sofistikerat bedrägeri” som involverat flera parter världen över. Bolaget tillade att till och med ”världens mest robusta och utökade revisionsprocedurer” inte hade kunnat avslöja bedrägeriet, återger nyhetsbyrån Finwire.

Financial Times har granskat Wirecard under en längre tid och pekat på oegentligheter kring bokföringen.

Läs även kommentaren: Inget nytt under solen när Wirecard AG sjunker ihop.

Finwire

red@finwire.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *