Dragons vill ha ”riktig revision”

Den tilltänkte ordföranden i krisklubben vill ha en ny revisor

Ekonomin i basketklubben Dragons i Sundsvall, som spelar i högsta ligan och har vunnit två SM-guld, är ifrågasatt. Den tilltänkta nya ordföranden för klubben, Lars Kallin, kräver att en revisor går igenom klubbens ekonomi innan har åtar sig uppdraget.

“Jag har begärt ut vanliga ekonomiska rapporter och fått siffror som dels verkar grovt avrundade, dels inte stämmer överens med siffror som Sundsvall Dragons har lämnat in till Stadsbacken som ägs av Sundsvalls kommun. (Basketklubben sponsras av kommunen, RV:s anmärkning). När det gäller balansräkningen skiljer sig siffrorna åt. Dessutom har jag uppgifter som tyder på att klubbens skulder kan vara väsentligt högre än de redovisade”, säger Lars Kallin till RV.

Han uppger att det inte gjorts någon revision av de senaste årens bokslut för Dragons, men att PwC-revisorn Magnus Brändström år 2012/2013 gjort en granskning enligt särskild överenskommelse.

“Jag och de andra i den tilltänkta styrelsen kräver en riktig genomgång av siffrorna. Vi har inte ställt något krav på vem som ska göra revisionen, även om jag personligen tycker att det bästa vore om den gjordes av någon som inte varit inblandade tidigare”, säger Lars Kallin.

PwC-delägaren Magnus Brändström, som är verksam i Stockholm men ursprungligen från Sundsvall, bekräftar till RV att han utförde nämnda uppdrag (SNT 4400 Granskning enligt särskild överenskommelse). Han vill inte säga om PwC har eller har haft några ytterligare uppdrag för föreningen men betonar att han aldrig tillfrågats om att vara Dragons revisor eller genomfört någon revision eller review av föreningen.

Enligt uppgifter till Sundsvalls Tidning gör Svenska basketförbundet en noggrannare granskning av SundsvallBrändström n namn Dragons och även de ska ha krävt att klubben presenterar revisionsrapporter.

En annan tilltänkt ledamot i den nya styrelsen, Annacarin Ericsson, kandiderar inte längre p.g.a. oklarheterna kring ekonomin.

“Det hände något när vi började ställa frågor om ekonomin, sedan dess har det blivit väldigt konstigt. Det känns nästan som om man är med i en krim-serie, där vi har blivit tvungna att söka reda på information själva genom offentliga handlingar men även genom att folk har kommit till oss och berättat. Jag har aldrig varit med om något liknande”, säger hon till Sundsvalls Tidning.

Martin Hammarström

[email protected]