”Det blir fullt upp”

Han tar pappavikariat som oppositionsråd i Skellefteå – men släpper inte jobbet som revisor.

Johan Söderberg2
Johan Söderberg. Foto: Moderaterna

Johan Söderberg, auktoriserad revisor på PwC i Skellefteå och på fritiden kommunpolitiker för Moderaterna, hoppar in som tillförordnat oppositionsråd i Skellefteå kommun.

Det ordinarie oppositionsrådet, partikamraten Andreas Löwenhöök, ska få barn i slutet av månaden och vill vara föräldraledig fem månader, fram till slutet av februari 2017.

Under den perioden tar Söderberg över Löwenhööks alla kommunala uppdrag; i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige samt som vice ordförande i personalnämnden. Söderberg behåller sina nuvarande politiska uppdrag och jobbet som revisor på PwC.

”Det blir fullt upp. Planen är att arbeta tre dagar i veckan på kommunen och två dagar på PwC. Redan idag arbetar jag mindre än 100 procent för att ha tid för politiken”, säger Johan Söderberg till Revisionsvärlden.

Att vara oppositionsråd är normalt ett heltidsarbete. Hur många heltidsjobb riskerar du att få när du hoppar in som tillförordnat oppositionsråd?

”Det är svårt att säga, det beror delvis på vad som händer i kommunen”, säger Johan Söderberg.

Vad säger de på jobbet?

”De har visat god förståelse tycker jag. De tycker att det är positivt att jag får den här chansen, samtidigt som de förstår att jag får ett pressat arbetsschema. Men jag räknar med att kunna behålla mina revisionsklienter”, säger Johan Söderberg.

Han vill under tiden som tillförordnat oppositionsråd fokusera på näringslivsfrågor och hoppas kunna bilda ett företagarråd i Skellefteå.

Martin Hammarström

[email protected]