Mer bränsle på brittisk brasa

Två aktuella nyheter eldar på den infekterade brittiska debatten om att tvångsstycka de största revisionsbyråerna, något Revisionsvärlden skrivit om tidigare.

Dels ska brittiska tillsynsmyndigheten Financial Reporting Council (FRC), som övervakar både bolagens redovisning och revision, undersöka påstådda brister i båda dessa delar när det gäller den kollapsade it-firman Autonomy, där Deloitte var revisorer.  Dels tilldelas brittiska KPMG böter på 4,5 miljoner pund, motsvarande 52,5 miljoner kronor, av samma myndighet för den misslyckade revisionen av Quindell, rapporterar Reuters.

Quindell kom att ändra bokslutet för åren 2013 och 2014 rejält. År 2013 kom till exempel Quindells vinst på 107 miljoner pund att istället omvandlas till en förlust på 64 miljoner pund. Intäkterna blev samtidigt nedreviderade med hela 133,5 miljoner pund. Det ledde till att brittiska regulatorer började granska bolagets räkenskaper och revision och nu får KPMG en del av skulden.

I ett uttalande sade FRC att skadeståndet på 4,5 miljoner pund hade reducerats till lite över 3,1 miljoner pund eftersom KPMG ingått en förlikning.

När det gäller det brittiska mjukvaruföretaget Autonomy köptes det 2011 av amerikanska Hewlett Packard för 10,3 miljarder dollar – men bara ett år senare meddelade köparen en nedskrivning på 8,8 miljarder, varav 5 miljarder ska bero på fel i bokföringen.

FRC har sedan dess meddelat att man gjort en inledande undersökning av Autonomys bokslut mellan 2009 och 2011. Tillsynsmyndigheten anser samtidigt att Deloitte inte tillräckligt ifrågasatt Autonomys redovisning av transaktioner med återförsäljare, och dessutom underlåtit att korrigera vilseledande uppgifter som Autonomy gett till FRC:s Financial Reporting Review Panel, FRRP.

FRC driver och har drivit ett flertal uppmärksammade ärenden mot big four under de senaste åren, och straffen har ofta varit kännbara.

  • PwC beordrades att betala 5 miljoner pund för dess roll i konkursen för entreprenaden Connaught 2009.
  • EY tvingades böta 1,8 miljoner pund för revisionen av Tech Datas brittiska bolag. Tech Data är ett amerikanskt företag noterat på Nasdaq-börsen med marknadsvärde på 3,6 miljarder US-dollar.
  • KPMG utreds av tillsynsmyndigheten efter likvideringen av Carillion i januari. KPMG:s roll som revisor i den kollapsade bygg- och entreprenadfirman är ifrågasatt. FRC rapporteras dessutom överväga ytterligare utredningar av KPMG för revisionen av den konkursade alkoholförsäljaren Conviviality i mars 2018, där KPMG varit revisor sedan 2015.

Martin Hammarström

Chefredaktör

Martin Hammarström

[email protected]