Brittiska Grant Thornton hotas av stämning efter kafékollaps

Profiteroles Valerie Style med sabayonekräm.

Styrelseordföranden för den brittiska kafékedjan Patisserie Valerie, Luke Johnson, överväger att stämma Grant Thornton som tidigare haft ansvar för revisionen. Det rapporterar brittiska Economia.

Det sker mot bakgrund av att företaget meddelat att de redovisningsfel som medförde en bolagskollaps i höstas är större än tidigare befarat.

Patisserie Valerie befinner sig för närvarande i företagsrekonstruktion och KPMG är utsedd till rekonstruktör av den sargade kafékedjan. Företagskollapsen hör till de mer omskrivna på senare tid i Storbritannien och bidrar till den redan infekterade debatten i landet om revisionens roll och de större revisionsbyråernas ställning. Hundratals anställda har varslats om uppsägning.

Johnson är Patisserie Valeries största långivare och vill pressa KPMG att vidta åtgärder mot Grant Thornton, enligt en kapitalförvaltningsfirma som investerat i bolaget.

Grant Thornton utreds för närvarande av den brittiska tillsynsmyndigheten Financial Reporting Council (FRC), kring revisionen av kafékedjan. FRC-utredningen gäller revisionen för åren 2015, 2016 och 2017. RSM ersatte nyligen Grant Thornton som revisionsbyrå.

Vidare uppges flera aktieägare i bolaget överväga en grupptalan mot Patisserie Valerie, eftersom den ekonomiska rapporteringen uppenbarligen innehållit stora fel.

Finwire

red@finwire.se